dsc_0074

Ökumenikus karácsonyi koncert volt a székesegyházban

Vasárnap, 2016. december 11-én, 19.00 órakor kezdődött a hagyományos ökumenikus karácsony előkészítő koncert a nagyváradi római katolikus székesegyházban. Három püspök volt jelen, és több kórus lépett fel a nagy sikerű zenei eseményen.

 

Kovács F. Zsolt, a római katolikus püspökség irodaigazgatója köszöntötte a vendégeket, különösen a kórusokat és azok vezetőit, „akik tovább vezetnek bennünket a betlehemi Jézussal való találkozásunknak útján”. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Böcskei László római katolikus, Virgil Bercea görögkatolikus és Sofronie Drincec ortodox püspök.

 

Elsőként a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház Gyermekkórusa és Szent Cecília Kórusa lépett fel, mindkettőt Oláh Gabriella vezényelte, és zongorán kísért Ferencz Mercédesz. Az angyali hangú aprónép közismert karácsonyi énekekkel (Mennyből az Angyal; Pásztorok, pásztorok; Kis karácsony, nagy karácsony stb.), valamint egy Bárdos Lajos-feldolgozással (Aranyszárnyú angyal) és Fauré: Noel d’enfants című szerzeményével örvendeztette meg hallgatóságát. A felnőttek a Hullassatok egek című népi énekkel, Otto Fischer: Harangszó című kompozíciójával, valamint a Szent Karácsony éjjel Bárdos-féle feldolgozásával készült.

 

A Nagyváradi Görögkatolikus Ferences Kolostor Francisc Hubic Kórusa után (vezényelt Irinel-Maria Bajenaru), a Belvárosi Magyar Baptista Gyülekezet Kamarakórusa következett, a karnagyok Garai Zsolt és Székely András voltak.

A Nagyvárad-Réti Református Egyházközség Sztárai Mihály Kórusa (irányító Márkus Zoltán) négy kórusművet adott elő: Betlehem, Betlehem, a te határidba; Jöjjetek Krisztust dicsérni; Ó, te Üdvadó; Isten szentje Betlehembe érkezett.

 

A továbbiakban a Nagyvárad-Szőllősi Ortodox Plébánia Kórusa szerepelt (karnagy: Loredana Pantea), befejezésül pedig a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház Szent László Gyermek- és Énekkara csillogtatta meg nagyszerű énektudását, dr. Kristófi János vezényletével. A kisebbek elénekelték a Nagy örömnap ez a nap; a Megmutatta az Úr az ő üdvösségét; és a Megszentelt nap ragyogott fel nékünk című énekeket, míg a felnőttek dr. Lászlóffy Zsolt: Messiásunk született című művével, valamint Johann Pachelbel Magnificat-jával zárták a fellépések sorát.

 

Zárszavában Exc. Böcskei László megyés püspök azt emelte ki: az énekszó segít ráhangolódni a karácsonyra, hogy ne csak külsőleg ünnepeljünk. Felidézte ugyanakkor, hogy egyszer valahol azt olvasta: egy tanítvány azt kérdezte a mesterétől, hogy régebben miért volt könnyebb találkozni Istennel, mire azt a választ kapta, hogy talán azért, mert mostanában az emberek nem tudnak alázatosan leborulni, meghajolni és elcsendesülni. Az együtt éneklés és az imádság segít abban, hogy könnyebben felfedezzük a minket kereső Istent- tette hozzá a főpásztor.

 

Az összejövetel végén felemelő pillanat volt, ahogy a jelenlevők közösen elénekelték magyarul, németül és románul a Csendes éjt.

 

Forrás: erdon.ro

 

KÉPEK