caritas_ellatottak_6

A Caritas Catolica megduplázta az ellátottak számát

A Szent Erzsébet Gyűjtés eredményéről, az adományok felhasználásáról, illetve a Caritas Catolica által indított 40 napos irgalmassági maratonról számolt be pénteken, 2016. december 9-én Rajna József egyesületelnök és Derzsi Ákos ügyvezető igazgató.     

A Szent Erzsébet Gyűjtést minden évben az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon szervezik meg az egyházmegye római katolikus templomaiban a Caritas Catolica megsegítettjeinek javára.

 „A hívek által felajánlott adományok lehetővé tették számunkra, hogy a szegénykonyha szociális ellátottjainak számát 35-ről 68 főre emeljük Nagyváradon. Vagyis a megyeszékhelyen 33 rászorulóval többnek tudunk napi egy meleg ebédet biztosítani, mint ezidáig. A Szent Erzsébet Gyűjtés nyomán ugyanakkor a margittai szegénykonyhán 6, valamint a tasnádi szegénykonyhán 5 fővel emelkedett a szociális ellátottak száma. Az egyházmegye szintjén 44-el emelkedett az ellátott rászorulók száma” – nyilatkozta Derzsi Ákos.

 

A Caritas Catolica vezetői ugyanakkor beszámoltak a Ferenc Pápa által meghirdetett Irgalmasság Szentévének záróakkordjaként szervezett jótékonysági maratonról is. „Irgalmasságra nemcsak a szentévben, hanem életünk minden napján szükség van, különösképp az ünnepi időszakban. Emberi és keresztényi elégtételünk abból származik, hogy megosztjuk embertársainkkal azt amink van” – hangsúlyozta Rajna József atya, a Caritas elnöke.

A Caritas által indított jótékonysági maraton november 11-én vette kezdetét és december 24-én ér véget a Szt. Márton Idősek Otthona kápolnájában tartandó ünnepi szentmisével, amelyet Böcskei László római katolikus megyéspüspök mutat be. A maraton keretében összesen 1000 ember számára oszt forró teát és fánkot a nagyváradi Caritas a karácsonyt megelőző öt héten át, heti egy alkalommal. Ezidáig 600 adag fánk és tea került kiosztásra a Fő utcán. (további két osztás lesz: december 15-én és 22-én). Az akciót a német Caritasverband Passau segélyszervezet támogatta.

 

A Boskoop-i Kelet-Európa Alapítvány (SOEB) támogatásával 360 kézzel kötött polóvert, sapkát, sálat, valamint 40 kötött pelerint osztott szét a Caritas 2–10 év közötti vidéki gyermekek  részére többek közt Biharfélegyházán, Nagykágyán, Vajdán, Tenkén és Bélfenyéren. A téli ruhákat egy harminc idős hölgyből álló nyugdíjas csoport kötötte.

A Caritas Otthoni Beteggondozói szolgálatának munkatársai több mint 50 személy számára végeztek ingyenes vérnyomás-és vércukorszint mérést november 29-én, a nagyváradi Era Shopping Parkban.

A Jersey-i Beaulieu római katolikus líceum önkénteseinek segítségével ugyanakkor 12 rászoruló család részére osztott a Caritas tartósélelmiszer-csomagokat és pokrócokat a Biharpüspöki szemétlerakó tőszomszédságában levő nyomortelepen, december 12-én.

„A jótékonysági maraton során is számos önkéntes segítette munkánkat. A szociális szolgáltatások terén létfontosságú az önkéntesség, ezért a Caritas idén februártól kezdődően külön projektet indított az önkéntes-program fejlesztésére, a Svájci-Román Együttműködési Alap társfinanszírozásával, és partnerségben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel” – nyilatkozta Derzsi Ákos, ügyvezető igazgató.

 

A VOLO nevet viselő projekt egy három megyére (Bihar, Szatmár és Szilágy) kiterjedő önkéntes hálózat kiépítésére irányul. A projekt keretében létrehoztunk egy online önkéntes adatbázist (www.volonet.ro) amely összehozza a keresletet a kínálattal a szociális segítségnyújtás terén.

„A weboldalra továbbra is várjuk olyan 16 éven felüli személyek jelentkezését, akik szívesen vállalnának önkéntességet az érintett megyékben, valamint olyan civil szervezetek feliratkozását, amelyeknek önkéntesekre van szükségük szociális tevékenységekhez” – tette hozzá a Caritas-igazgató.

 

Szombati-Gille Tamás