dsc_0015_1

Meggyújtották a negyedik adventi gyertyát

Szombaton, 2016. december 17-én,  19.00 órakor, ünnepélyes szertartás keretében Böcskei László megyés püspök jelenlétében meggyújtották a negyedik gyertyalángot is a nagyváradi Székesegyház előtti adventi koszorún.

Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit! (Mk 1, 3) mottóval advent szombatjain a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség idén is ünnepélyes gyertyagyújtást szervezett a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A szertartás után a Caritas Catolica munkatársai meleg teát és mézeskalácsot kínálnak az ünneplőknek. A két méter átmérőjű koszorú negyedik gyertyáját az Egyházmegyei Laikusképző Központ családos csoportja által előkészített szertartás keretében lobbantották lángra a szervezők.

 

Elmélkedésében Barta Szabolcs lazarista szerzetes, Katalin-telepi plébános hangsúlyozta: milyen szép lenne, ha úgy készülődnénk, és úgy ünnepelnénk ezt a karácsonyt, ahogy Isten szeretné, hogy megtegyük. A szív egyszerűségében, az egymásért való odaadásban, az Úr akaratának való engedelmességben, ahogy a Szent Család, József és Mária tette. Úgy fogalmazott: Jézus el akar jönni közénk, itt akar élni köztünk, velünk, értünk. Nem erőszakoskodik, hanem csendben, szelíden, egyszerűségben jön.

 

Ha befogadjuk őt az életünkbe, családunkba, közösségeinkbe, mindennapjainkba, akkor bennünk lesz, itt lesz köztünk. Ha viszont nem engedjük be, akkor csak információink lesznek róla, hogy valamikor élt egy Krisztus itt a földön, vagy felszínes ismeretségünk lesz vele, de vajmi kevés közünk lesz hozzá. Lehet szép karácsonyfánk, gyönyörűen megrakott asztalunk, kidíszített lakásunk, ha nem fogadjuk be Jézust, csak szokásokat ápolunk, hagyományőrzést folytatunk, de nem lesz kapcsolatunk vele, az istengyermekkel, az istenemberrel. Úgy készüljünk tehát erre a karácsonyra, hogy amikor Jézus érkezik, ne a kapkodást, ne a szétszórtságot, ne a bűn által bezárt híveket találjon, hanem méltó szállásra leljen nálunk – tanácsolta.
A Caritas Catolica munkatársai meleg teát és egy kis harapnivalót kínáltak az ünneplőknek, a síteri Mosolykommandó tagjai pedig mézeskalácsokat osztogattak.

 

Forrás: erdon.ro

 

KÉPEK