betlehemi_bekelang_2016

Nagyváradra érkezett a betlehemi láng

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a cserkészek közreműködésével advent negyedik vasárnapján, 2016. december 18-án a nagyváradi székesegyházba is megérkezett a betlehemi láng, a szeretet és a béke szimbóluma.

A 18.00 órakor kezdődő szentmise elején adták tovább a lángot a cserkészek, egyikőjük pedig a főoltár melletti adventi koszorú négy gyertyáját gyújtotta meg róla.

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés-bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. Lámpásba zárva hozzák aztán repülővel Bécsbe, ahol egy nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei a lángot. Ezt követően a betlehemi láng szállítása a legváltozatosabb módon történik: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is szállítják, s adják kézről-kézre a cserkészek, hogy elvigyék otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen. Az otthonokban fénylő „betlehemi láng” imádságra hívó jelenléte összeköti a magyar családokat a világ különböző pontjain élő keresztényekkel, és elmélyíti az adventi előkészület lelkületét.

A gyertyával gyertyát gyújtva módszerrel továbbított láng, a béke fénye azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbítani. A karácsony szellemiségét szimbolizálja, utat mutat nekünk, ahogy a csillag is mutatta az irányt a pásztoroknak Jézus születésekor. Óvni, ápolni, gondozni kell, hogy ne aludjon ki, ahogy a békét és a szeretetet is az emberi szívekben. Akik szeretnék, a sekrestyéből hazavihetnek otthonukba a lángból.

 

Forrás: erdon.ro