dsc_0159

A Püspökség alkalmazottai köszöntötték a főpásztort

Pénteken, 2016. december 23-án, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség munkatársai közösen hangolódtak rá karácsony ünnepére a főpásztorukkal a püspöki palota dísztermében.

 

A meghitt és családias hangulatú összejövetelen nem csupán a püspökség munkatársai vettek részt, hanem ezek gyermekei, családjai is. A közös éneklés után Szent Lukács könyvéből szólt az evangéliumi részlet, elmélkedésében Fodor József általános helynök arról beszélt, hogy a karácsony az emberi társadalom legelemibb és legrégibb alapsejtjének, a családnak az ünnepe, mely a szeretet fészke, így természetes, hogy a karácsony egyúttal a szeretet ünnepe is.

 

Ilyentájt felelevenítjük gyermekéveinket, ahogy számoltuk a napokat, hogy mikor lesz már szenteste. Felnőttkorunkban is egy kicsit újra gyermekek leszünk, azonban már nem ábrándokkal telve, hanem azzal a valóságismerettel felvértezve, hogy tündérek ugyan nincsenek, de őrangyalok vigyáznak ránk. Nem kell félnünk a krampuszoktól, viszont gonosz lelkek leselkednek, és többé már nem kívánkozunk tündérországba, hanem a mennyországba vágyakozunk. A megtestesült szeretet gyermekei lehetünk, ha nyugodt lelkiismerettel a betlehemi istengyermek szemébe tudunk nézni, azt mondva neki: megérdemeljük, hogy szeressen minket, mert mi is tudunk szeretni- hangsúlyozta a vikárius.

 

Az idén az idő súlyát, kihívását és szépségét kiemelő Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: a karácsonyi örömhír meghirdetését hordozó evangéliumi rész megállapításokat és kijelentéseket tartalmaz, melyek összefonódása azért fontos, hogy nyitottak és befogadóak tudjunk lenni. Megállapítás például, hogy a császár által elrendelt népszámlálás miatt Mária és József útra kelt, a nagy tömegben nem jutott a fogadókban szállás számukra, vagy hogy a környéken egyszerű emberek tanyáztak, akik egyebek mellett a csillagok jeleit is követni tudták.

 

Ebben a kemény világban azonban helyet talált magának a titok, és erről szól a kijelentés, mely valami újhoz akar elvezetni minket, hogy ezt megismerve gazdagodjon az életünk. Az idők teljességébe kalauzol bennünket, melyet Isten megígért a népének, így hosszú idő után látható módon kifejezte magát, hogy találkozhassunk vele, merjünk elindulni a keresésére. A karácsony tehát személyes történet kell legyen, ez azonban csak úgy valósulhat meg, ha megfeledkezünk a külső részletekről, hogy megértsük azt a hirdetést, örömüzenetet, mely Isten azon cselekedetéről szól, hogy az idők teljességében hozzánk érkezett csendben, szerényen és szelíden- fogalmazott a főpásztor.

 

A gyermekek egy hangulatos ünnepi műsorral lepték meg hozzátartozóikat, majd katolikus fiatalok mutattak be pásztorjátékot. Az ajándékosztás után szeretetvendégséggel, illetve kötetlen beszélgetéssel zárult a rendezvény.

 

Forrás: erdon.ro