karacsonyi_ejfeli_mise_szekes_2015_12_24

Éjfélkor mutatott be szentmisét a székesegyházban a főpásztor

Karácsony éjfélkor, 2016. december 24-én, Böcskei László megyés püspök mutatott be ünnepélyes szentmisét a nagyváradi Székesegyházban. Vakon Zsolt püspöki titkár mondott szentbeszédet a szertartáson.

A 23.00 órakor kezdődő orgonakoncerttel hangolódtak rá a jelenlevők karácsony méltó megünneplésére a nagyváradi Székesegyházban. Ezután következett a pásztorok fogadása, majd karácsony ünnepének meghirdetése és az ünnepélyes éjféli szentmise, melyet Böcskei László megyés püspök celebrált. Bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet: az angyali híradás az idő beteljesedését jelenti, azt hogy Isten nem hagyta magára az emberiséget, hanem elindult feléje szeretete és hűsége jeléül. A betlehemi jászol közel visz ezen szeretet megnyilvánuláshoz, ezért nagy a kisded, és jelent meg nem az erőszakos hatalmat fitogtatva, hanem egyszerűségben és alázatosan. Isten ugyanis megmutatta a béke igazi útját, melynek befogadói kell lennünk annak tudatában, hogy a betlehemi barlangistálló hangulatát kialakítani és megvalósítani az igazságot csakis a kisded segítségével, Isten országát szolgálva lehet- hangsúlyozta a főpásztor.

Vakon Zsolt püspöki titkár arról beszélt: noha egyházi szempontból a húsvét számít a legnagyobb ünnepnek, mégis a híveknek talán karácsony a legkedvesebb. Nevezik a család és a szeretet ünnepének is. A családénak, hiszen ilyenkor a harangok szavára a családtagok átrepülnek óceánokon és bérceken, hogy együtt ünnepelhessenek, és a szeretetnek is, mert ilyenkor különösképpen vágyunk az odafigyelésre, az elismerésre, egy-egy jó szóra. Születésünktől kezdve szükségünk van egy erős és biztos kézre, mely megtart és amibe bele tudunk kapaszkodni. Így állunk a betlehemi jászol előtt, ahol Krisztus kitárt karjaival hitet és reményt ad ahhoz, hogy megerősödve továbblépjünk. Karácsonykor ugyanakkor egy pillanatra elfelejtjük világi kötelezettségeinket, mindazt ami a hétköznapokban foglalkoztat, talán jobbak, elnézőbbek, türelmesebbek vagyunk.

A szónok arra is felhívta a figyelmet, hogy különböző szokások kötődnek a karácsonyhoz. A gyerekek levelet írnak a Jézuskának, ajándékokat kérve tőle, de tulajdonképpen mindannyian, felnőttként is vágyunk valami többre, mert úgy érezzük, kevesek vagyunk önmagunknak. Egyes vidékeken gyertyát gyújtanak, és kiteszik az ablakba, hogy jelezzék: ez egy olyan ház, otthon mely készen áll a szent család befogadására. Máshol pedig leülnek, és kimondják az olyan varázsszavakat, mint a bocsánat, kérlek, köszönöm. “A karácsony fordulatot jelent. Essünk ki mi is a mindennapi szerepünkből és legyen Nagyvárad az a hely, ahol ahol ezek a szokások megvalósulnak”- tanácsolta.

A szentmise zenei részét W. A. Mozart B-dúr miséje és karácsonyi népénekek képezték, melyeket a Székesegyház kórusa és zenekara adott elő dr. Kristófi János karnagy irányításával.

 

Forrás: erdon.ro