margitta_4

Ökumenikus ima Margittán az egység jegyében

Laudate omnes gentes – Dicsérje minden nemzet címmel tartottak ökumenikus imaalkalmat Margittán 2016. december 27-én a városi kórház konferenciatermében. A római és görögkatolikus, a református és az ortodox egyházközségek, valamint a Caritas Catolica helyi kirendeltsége és a Dr. Pop Mircea kórház által szervezett program a keresztény egység, valamint az irgalmasság cselekedetei felekezeti hovatartozástól függetlenül történő, folyamatos gyakorlásának fontosságára kívánta irányítani a margittaiak és környékbeliek figyelmét.

 

A város azon települések közé tartozik, amelyekre nem jellemzőek a felekezeti vagy nemzetiségi konfliktusok. Ezt a békés egymás mellett élést minden bizonnyal segíti az is, hogy az évek során több százan megfordultak a franciaországi (taizéi) ökumenikus szerzetesközösség által szervezett programokon. A taizéi közösség, illetve annak néhai vezetője iránti tisztelet állt a hátterében annak a programnak is, amit egy évvel ezelőtt szerveztek a városban az alapító Roger testvér születésének 100. és a szerzetesközösség születésének 75. évfordulója alkalmából. A tavalyi sikeres programon felbuzdulva született a mostani, taizéi énekekkel énekelt ökumenikus imaalkalom ötlete, mellyel a szervezők immár hagyományt szeretnének teremteni a városban.

 

A december 27-i imaóra zene- és énekkíséretét a monospetri Hajas-Schmotzer Erika, illetve az általa vezetett, négy szólamban éneklő kórus biztosította. A gyertyákkal, ikonokkal, színes leplekkel díszített teremben magyar és román nyelven hagzottak el az imák, a taizéi énekek pedig latin és fracia nyelven szólaltak meg. A bibliai olvasmányt a város görögkatolikus esperes-parókusa, Liţ-Demian Gheorghe román nyelven, Vakon Zsolt római katolikus püspöki titkár pedig magyar nyelven olvasta. A jelen lévő ortodox papok, Cotrӑu Cӑlin-Gheorghe esperes-parókus, Filip Constantin-Petru és Pop Bogdan parókusok közösen imádkoztak és adtak áldást a jelenlévőkre. Kiss Károly a Caritas Catolica helyi kiredeltségének vezetője az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásáért, Májernyik Mihály katolikus esperes-plébános pedig a kiengesztelődésért és az egységért imádkozott, majd latin nyelven mondott áldást.

 

A program a kórház igazgatónőjének köszönő szavaival zárult. Bradács Aliz szeretettel ajánlotta fel a kórház konferenciatermét erre a különleges alkalomra és reményét fejezte ki, hogy e szép kezdeményezésnek a jövőben is lesz folytatása. Az imaóra végén tea és aprósütemény fogyasztása mellett kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség.

 

„Igazi örömet jelentett számunkra, hogy közösen imádkozhattunk ma este” – írták a kórház vendégkönyvébe az ortodox lelkipásztorok. A görögkatolikus esperes az angyali köszöntést idézte, majd így folytatta: „Egyesüljünk az imában, hogy Jézus áldása legyen rajtunk!”

 

Lázár Tamás

Ozsváth Judit

 

KÉPEK