dsc_0040

Pedagógusoknak tartott továbbképzőt Pécsi Rita

Uzsalyné Pécsi Rita PhD neveléskutató második alkalommal tartott pedagógiai továbbképzőt „A nevelés az élet szolgálata” címmel 2017. január 13–14. között, a nagyváradi Posticumban, válaszolva a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és az Egyházmegyei Katekétikai Központ meghívására. A program keretében az előadó választ kívánt nyújtani arra, hogyan lehet tanítani–nevelni úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át.

 

A meghívott előadó feleségként, négy gyermeket nevelő édesanyaként, gyakorló pedagógusként és a szakterület elismert kutatójaként keresi folyamatosan a válaszokat erre a kérdésre. Előadássorozatát Kentenich József – a Schönstatt mozgalom alapító atyjának – pedagógiai rendszerére építi, amely profetikus, hiszen megelőzve korát olyan irányokat mutat, amelyet a modern neveléstudomány vagy az agykutatás ma messzemenően alátámaszt.

Több mint száz pedagógus, nevelő vagy egyszerűen csak érdeklődő személy jelentkezett a képzésre a nagyváradi, szatmári, temesvári egyházmegyékből, illetve a gyulafehérvári főegyházmegyéből.

 

Benedek Ramóna hitoktató, a program fő szervezője köszöntötte a jelenlevőket és az előadó vendéget, majd Böcskei László megyés püspök vezette be a kétnapos előadássorozatot. A főpásztor a nevelésről szóló képzést Szent Lászlónak az építkező erényével, készségével hozta kapcsolatba. Az idén Szent László évet hirdettünk meg egyházmegyénkben – mondotta az egyházmegye elöljárója – és a nagy király három erényére szeretnénk fektetni a hangsúlyt. Ezek közül az egyik az építés, és valamilyen formában a nevelés is, amely az életet szolgálja, kapcsolatba hozható ezzel.

 

A kétnapos előadássorozat fő témája a személyiségfejlesztés volt. Míg a pénteki előadások a döntésképesség fejlesztési lehetőségeket mutatták be, szombaton a tekintély kérdését tárgyalta az előadó.

 

A kétnapos képzés után, amelynek – a szervezők kifejezett szándéka szerint – egy év múlva, ugyancsak január közepén lesz folytatása, mindenki töltekezve tért haza, új meglátásokkal, tapasztalatokkal és hozzáállással folytatni nevelői tevékenységet és munkát.

 

KÉPEK