dsc_0100

A krisztushívők egységéért imádkoztak

„Krisztus szeretete sürget minket.” (2 Kor 5, 14) – mottóval hirdették meg ebben az évben a keresztény egység imahetét. A keresztény felekezetek képviselői 2017. január 15-én, vasárnap 17.00 órakor a nagyváradi római katolikus székesegyházban imádkoztak, hogy Jézus Krisztus főpapi imájában elhangzottak megvalósuljanak: „Legyenek mindnyájan egyek. Amint te, Atyám bennem vagy s én benned, úgy legyenek ők is eggyé bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem.“ (Jn 17,21).

 

Az ökumenikus imasorozatot a fiatalok imája vezette be szombaton, 2017. január 14-én, akik ugyancsak a római katolikus székesegyházban tartottak Taizé imaórát. Böcskei László megyés püspök szerint – aki Ferenc pápát idézve mondotta, hogy a fiatalok képesek megváltoztatni a dolgokat – ők adták meg a hangot ennek az imanyolcadnak.

 

Az esemény keretében két nyelven (magyar és román) imádkozták el az esti dicséretet, majd a felekezetek képviselői kaptak szót, akik imára hívták a jelenlevőket, és egységre buzdító beszédeket intéztek a hallgatósághoz.

 

Többen a felszólalók közül kihangsúlyozták a felekezetek közötti közreműködést az elmúlt esztendőben Nagyváradon, amikor a család védelmében többször is összefogtak, felvonultak. Ezek a megnyilvánulások a krisztushívők egységére való törekvésnek igazán látható jelei.

Az imaalkalom zenei hátterét a székesegyház kórusa biztosította, Kristófi János karnagy vezetésével.

 

Az ökumenikus találkozók tovább folytatódnak a héten, előre meghatározott program szerint, majd hétfőn, január 23-án, a nagyváradi görög katolikus székesegyházban 18.00 órakor megtartott imával ér véget az idei imanyolcad.

 

KÉPEK

 

FELVÉTEL