dsc_0346

Megyeközi hittanversenyt szerveztek Nagyváradon

Szent László évében Szent László király élete és öröksége volt témája a Nagyváradon 2017. január 27-29. között tizenegyedik alkalommal megszervezett Hivatások nyomában nevet viselő megyeközi hittanversenynek.

 

Mivel idén úgy a magyarországi egyházmegyék, mint Erdélyben is több egyházmegye Szent László Évet ünnepel, ezért a szervezők a szent király erényeinek az elmélyítését, jobb megismerését tűzték ki a verseny céljául. Ez volt az idei verseny egyik újítása is egyben, hiszen az elmúlt alkalmaktól eltérően, amikor több szentnek az életéből kellett felkészülniük a résztvevőknek, most csak egy személyre összpontosíthattak.

 

Az Erdély szerte működő tizenegy római katolikus tanintézet (illetve olyan iskolák, ahol római katolikus teológiai osztályok vannak) közül, kilenc képviseltette magát az idei megmérettetésen: a temesvári Gerhardinum Líceum diákjait Kocsik Zoltán, a szatmári Hám János Líceum diákjait Trepszker Erika, a marosvásárhelyi líceum diákjait Csiki Csilla, a csíkszeredai Segítő Mária Líceum diákjait Simó Gáspár, a gyímesfelsőloki Segítő Mária Líceum diákjait Bálint Róbert, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Líceum diákjait Antal Katalin, a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Líceum diákjait Luka Gabriella, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Líceum diákjait Dr. Gál László, illetve a nagyváradi Szent László Teológiai Líceum diákjait Benedek Ramóna kísérte el.

Pénteken érkeztek Nagyváradra a versenyzők. Közülük egyeseknek új élményt jelentett a nagyváradi látogatás és a verseny, mások visszatérőkként voltak jelen. Szombaton szentmisével kezdődött a nap. A nagyváradi főpásztor, Böcskei László megyés püspök köszöntötte a diákokat és kísérő tanáraikat, majd a felolvasott fő parancsról szóló evangéliumi rész alapján felidézte és példaként állította számukra Szent László királynak két fontos erényét: az emberszeretetet és az istenszeretetet. A szervezők meghívására részt vettek a szentmisén Florin Negruțiu megyei hittantanfelügyelő, valamint Daniela Șopota, a nevelésért felelős tanfelügyelő.

 

A verseny két részből állt: az első elméleti volt, míg a másodikban Szent László király életéből inspirált jeleneteket mutattak be a csapatok. Mindenki igyekezett a színpadon is eredeti módon bemutatni a verseny témájával kapcsolatos ismereteit.

 

A délután folyamán, míg a zsűri tagjai a dolgozatokat és az előadásokat értékelték, a versenyzők a nagyváradi várba látogattak, ahol Lakatos Attila régész segítségével megtekinthették és megismerhették az egykori Szent László alapítású, középkori székesegyház helyét, a nagyváradi egyházmegye bölcsőjét.

 

A Püspöki Palota dísztermében 18.00 órakor kezdődött a díjkiosztó ünnepség. Minden csapat ajándékcsomagot vehetett át Böcskei László megyés püspöktől, senki nem tért haza üres kézzel. A verseny győztese a házigazda Szent László Teológiai Líceum, Konrád Botond, Bádon Dávid és Szabó Roland versenyzőkből álló csapata lett, míg dobogósok ezüstéremmel a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai, bronzéremmel pedig a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai lettek.

 

Amint azt a felszólalók közül többen is elmondták és a verseny főszervezője, Benedek Ramóna hitoktató megerősítette, annak ellenére, hogy csak egy a győztes, mégis mindenki nyertesnek mondhatja magát, ha másért nem is, a megadott témával való foglalkozás, a találkozás lehetősége, egy új környezet meglátogatása miatt.

Jövőre is ugyanebben a január hónap végi időszakban szervezik meg a tanügyminisztérium hivatalos naptárában is szereplő Hivatások nyomában hittanversenyt, ennek tizenkettedik kiadását.

 

KÉPEK

 

VIDEO