4

Ziua Persoanelor Consacrate sărbătorită în Catedrala Sf. Nicolae din Oradea

Ziua Persoanelor Consacrate se sărbătorește an de an la Oradea în una dintre Episcopiile Greco-Catolică sau Romano-Catolică. Anul acesta de Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, joi, 2 februarie 2017 a avut loc la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic și Excelența Sa Lászlo Böcskei, episcopul romano-catolic, alături de un sobor de preoți, la care au participat persoanele consacrate de pe întreg cuprinsul celor două Episcopii.

 

Cuvântul de învățătură a fost transmis de către Preasfinția Sa Virgil Bercea care a evidențiat referitor la Pericopa Evanghelică a zilei trei cuvinte: așteptarea, dăruirea și lumina.

„Așteptarea – să reușim să-L așteptăm Zilnic pe Isus”.

„Dăruirea – așa cum Maria L-a dăruit pe Isus, așa putem dărui și noi zilnic câte ceva”.

„Lumina – Lumina care este Isus Cristos, dar această lumină poate fi fiecare dintre noi”.

Deasemnea Preasfinția Sa a subliniat și misiunea persoanelor consacrate: „Cât de mult dăruiesc persoanele consacrate tuturor – ei oferă lumină, fiind o binecuvântare pentru noi, disponibili să ofere oricând, orice”.

 

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc și reînnoirea voturilor persoanelor consacrate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către elevii claselor „Steb by Step” ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. Mai apoi a avut loc un moment de agapă fraternă, urmat de un program de fraternitate în care persoanele consacrate au putut socializa , întâlnirea dovedindu-se a fi un mijloc de a aprofunda propria chemare, dar şi de a experimenta comuniunea dintre persoanele consacrate, întâlnirea încheindu-se cu rugăciunea finală în jurul orelor 15.00.

 

Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate a fost instituită de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea la 2 februarie 1997. Iar Sfântul Părinte Papa Francisc deseori subliniind în discursurile sale identitatea și misiunea persoanelor consacrate, a decretat un An dedicat Vieții Consacrate care s-a desfășurat în perioada 30 noiembrie 2014 – 2 februarie 2016.

 

 

Sursa: Episcopia Greco-Catolică Oradea

 

GALERIE FOTO