gazdalkodj_okosan_2

Okosan gazdálkodtak a diákok

Csütörtökön, 2017. február 2-án, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum gazdasági katedrája ismét megszervezte a Gazdálkodj okosan! című tanirodai vásárt és verseny hét csapatnak a részvételével.

A IV. Gazdálkodj okosan! című gazdasági versenyt, illetve gyakorló cégek kiállítását Kele Tünde, Kor Erika, Albert Andrea, Catona Valéria, Nógrádi Márta és Bokor Ildikó tanárnők szervezték. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Bethlen Gábor Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatását élvező rendezvény szerepel a tanügyminisztérium hivatalos versenykalendáriumában. A gyakorló cég vagy taniroda egy modern tanítási módszer, melyet a világ különböző országaiban, illetve az Európai Unió majd-minden tagállamában sikeresen alkalmaznak, és a gazdasági szakoktatás szerves részét képezi. A cégeket IX. osztályban hozzák létre a diákok, és a IX-X. osztályokban elsajátított ismeretekre támaszkodva egészen a XII. osztály végéig működtetik. Ezeken a cégeken keresztül lehetőségük nyílik gyakorlatba ültetni elméleti ismereteiket, és ezáltal felkészülhetnek egy jövőbeli sikeres gazdasági karrierre.

 


Idén hét csapat vett részt a versenyen: a házigazda Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum mellett az érmihályfalvi Mezőgazdasági Líceum, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum és a pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola képviseletében.
A köszöntőbeszédek után- felszólalt Szabó Géza bankigazgató, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes és Florian Mierluţ szaktanfelügyelő- potenciális ügyfelekként az iskola VII-XII-es diákjai szervezett csoportokban végiglátogatták a standokat, így tulajdonképpen nekik is alkalmuk volt megvalósítani a technológia és gazdasági tárgyaknál tanultakat, hiszen felmérhették a gyakorló cégek kínálatát, alkudozhattak és tranzakciókat is köthettek a kiállító cégekkel.

 

 

A diákok kreativitását, kommunikációs és meggyőző készségét, rátermettségét, valamint az általuk készített reklámanyagok minőségét szaktanárokból és gazdasági szakértőkből álló zsűri értékelte, díjazták a legjobb standot, a legjobb marketingeszközöket, a legtöbb tranzakciót kötő céget és a legjobb vállalkozást.
Amúgy a verseny ugyan egynapos volt, de a magyarországi vendégek három napot töltöttek az iskolában. A már negyedik éve megrendezett verseny köré változatos programokat is szerveztek: képzés, városnézés, színházi előadás. Így a kísérő rendezvények által a diákok bővíthették pénzügyi, gazdasági tudásukat, megismerkedhettek a város nevezetességeivel, és nem utolsósorban új kapcsolatok, barátságok köttettek a határ két oldalán élő, közös érdeklődésű fiatalok közt. A négy különböző városból érkezett tanárok számára pedig kiváló tapasztalatcserét jelentett ezen három nap.

 

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumot három csapat képviselte. A D’Center (Jakab Ferenc, Kuncz Ákos, Bádon Dávid, Kribus Sindi, Bordás Loránd) szolgáltatásokat kínált (horgászat, repülés, golf, lovaglás, kerékpár bérlés, íjászat, fényképezés), a Candy Shop (Dascăl Victoria, Venczel Viola, Murin Evelin, Márton Evelyn, László Tifani) mézeskalács formái közt megtalálhatóak voltak sajátos, különleges megjelenésűek is, míg az FE Party Creators Kft. (Koós Katalin, Mészáros Andrea, Gergely Ádám, Papp Zoltán) rendezvényszervezéssel és dekorációval foglalkozott.

 

Forrás: erdon.ro