bonitas_1

Nyílt napok a Bonitas Speciális Oktatási Központban

Nyílt napot tartottak szerdán, 2017. március 1-én a nagyváradi Bonitas Speciális Oktatási Központban, s így lehetőséget adtak azoknak a Bihar megyei szülőknek, akik különleges tanítási módszert igénylő gyerekeiknek keresnek megfelelő iskolát. Oláh Andreától, az intézmény igazgatójától és Kovács Krisztina gyógypedagógustól megtudtuk, a Bihar Megyei Tanács által működtetett oktatási intézményben jelenleg négy (két alsó és két felső) iskolai, és egy óvodai osztály működik. Ez a megye egyetlen olyan iskolája, ahol magyar tagozatok működnek a speciális odafigyelést igénylő gyerekeknek. Többféle és több fokú fogyatékkal, sérüléssel, magatartási zavarral küzdő gyerekek tanulnak itt összesen 107-en. A Bonitasnak a váradi központon kívül van egy-egy részlege Nagyszalontán és Érmihályfalván is. A megszokott iskolai tantárgyakon kívül logopédus és gyógytornász is segíti a gyerekek nevelését, délutánonként pedig egyéni és csoportos terápiás programokkal fejlesztik az erre rászoruló diákok szellemi, testi fejlődését. Az iskolának van külön gyógytornásza is, ugyanis vannak mozgásukban korlátozott diákok is itt. Nagyon fontos, hogy a sajnos hátrányos helyzetben levő magyar ajkú gyerekek itt anyanyelvükön tanulhatnak s vehetnek részt a különböző foglalkozásokon, tudtuk meg az igazgatónőtől, aki kiemelte, hogy a Bihar Megyei Tanács évek óta mindent megtesz az intézmény fejlesztéséért. Az épület, amelyben az oktatási központ működik a római katolikus egyház tulajdona, a váradi katolikus püspökség is messzemenően támogatja a speciális odafigyelést igénylő magyar gyerekek oktatását, nevelését. A napi iskolai program reggel nyolctól, délután fél 4-ig tart, és ezalatt napi háromszori étkezést is kapnak a diákok.

 

A tegnapi nyílt nap ünnepélyes megnyitóján részt vett a római katolikus püspökség részéről Fodor József általános püspöki helynök, Kéry Hajnal megyei főtanfelügyelő-helyettes és Szabó József megyemenedzser.

Fodor József vikárius szólt elsőként az iskola diákjaihoz, emberséges, kedves szavakkal beszélt a különböző hátránnyal élő gyerekekhez, rámutatva arra, hogy ők is értékes, szeretetre vágyó és szeretni képes gyermekek, akik megérdemlik az odafigyelést. Szabó József a megyei tanács nevében biztosította az oktatási központ pedagógusait arról, hogy a lehetőségek függvényében a Bonitas a jövőben is számíthat a legteljesebb támogatásra. Szabó elmondta, nagyon fontos, hogy a magyar szülők, akik hátrányos helyzetű gyerekeket nevelnek, tudomást szerezzenek erről az intézményről, ugyanis elsősorban a gyerekek érdeke az, hogy már kiskoruktól megfelelő, igényeikhez mért oktatásban, terápiás foglalkozásokban részesüljenek. A nyílt napon az iskola pedagógusai és diákjai végigvezették a vendégeket az épületben, megmutatva nekik a különböző speciális tantermeket.

 

Forrás: reggeliujsag.ro