szt_laszlo_gasztronomia_1

Gasztronómiai „cool”-túrán a szentlászlós diákok

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Gasztronómiai „cool”-túra, avagy híres-neves ételek nyomában című projekt keretében a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum közélelmezés szakterületén tanuló IX–XII. osztályos diákjai és tanárai (Bokor Ildikó, Csabai Tünde, Fürtös Erika, Nógrádi Márta, Popovici Tünde) egy gasztronómiai körutazáson vett részt Gyulán  és Nagyszalontán.
A körutazás első állomása a gyulai Almásy-kastély volt, ahol a diákok megismerhették a főúri életformát, a cselédség mindennapi feladatát, életmódját. Belépéskor a 3D-s falon lévő komornyik, szakács, kulcsárnő és a komorna tekintete, élethű pukedlizése köszöntött minket. Diákjaink választ kaphattak hogyan éltek a cselédek, hogyan írtották manuálisan a szúnyogokat, összehasonlíthatták a 18. és a 19. századi konyhák eltérő technológiáit, recepteket tölthettek le és betekinthettek az asztalterítésbe az interaktív installációk segítségével, kipróbálhatták mennyire különböztek parfümjeik a mai illatoktól. Mindezek interaktívan voltak felidézve, melyeket mindenki szabadon használhatott. A múlt felelevenítésében egy ritka eszköz, a holoprojektor segített, melyhez hasonló csak Bécsben látható, melynek segítségével megtekinthettük a régmúlt vasalás technikáját, és a személyzet ruházatát is.

 

Aki még nem járt e csodálatos kastélyban érdemes ellátogatnia, hisz a múlt és jelen modern technikája együttesen tárja elénk a kastély rejtelmeit.
Ezután ellátogattunk a százéves cukrászdába, ahol különleges sütemények közül válogathattunk. A körutazás záró helyszíne a nagyszalontai Csonka-torony volt, Nagyszalonta várának őrtornya, amelyben egykor puskaport és fegyvereket tároltak, ma Arany János Emlékmúzeum működik benne. A torony 5 szintjén végighaladva megismerhettük Arany János életét és munkásságát, több személyes tárgyát, bútorait, és a róla készült szobrokat, festményeket is megcsodálhattuk.
Mindannyian egy felejthetetlen körutazáson vettünk részt, mely megkoronázta az egy hétig tartó szaktábort, mindezek szervezésében köszönetet mondhatunk Zalder Éva igazgatónőnek, Harácsek Klementina aligazgatónőnek és a szervező tanároknak: Albert Andrea, Catona Valéria, Kele Tünde, Kor Erika.

 

Csabai Tünde