20170315_112340

Irodalmi-történelmi vetélkedő a nagyváradi Szent László Teológiai Líceumban

Az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezve, 2017. március 15-én immár negyedik alkalommal szervezték meg a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban az Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag …! elnevezésű irodalmi-történelmi vetélkedőt Fehér Gabriella és Palotás Zsuzsa magyar, valamint Vincze Zsolt történelem szakos tanárok.

A többfordulós vetélkedő során a tizenegy, egyenként négyfős és nagyon lelkes csapat változatos feladatokban mérte össze nemcsak tudását, hanem kreativitását és ügyességét is. Volt betű- és keresztrejtvény, igaz-hamis feladat, képfelismerés, puzzle-kirakós, negyvennyolcas honvédkatonákkal való „ismerkedés”. Az irodalmi részben forradalmi verset kellett szavalni, Petőfi Sándor nevében a Pilvax-kávéházban felolvasandó, majd a szabad sajtóban megjelentetendő lelkesítő, buzdító beszédet írni, képzeletbeli interjút készíteni Gábor Áron ágyúöntő mesterrel.

 

A Benedek Ramóna, Miklós Hajnalka és Palotás Zsuzsa szaktanárok alkotta zsűrinek nem volt könnyű rangsorolnia a nagyon ügyes csapatokat. A vetélkedő győztesének végül a Babota Adrienn, Czédula Alexandra, Szmercsányi Jennifer, Vanyovszki Múzsa (VI. B osztály, az V-VI. osztályosok kategóriájában), valamint a Kis Dobos Benedek, Fodré Dávid, Kelemen Tamara, Veres Vivien (VIII. B osztály, a VII-VIII. osztályosok kategóriájában) alkotta csapat bizonyult. Ők voltak a legügyesebbek, de a dicséret természetesen mindenkit, helyezéstől függetlenül megillet.

 

Vincze Zsolt