dsc_0019

Peste cinci mii de manifestanți au susținut în piață familia tradițională și viața

Cu cântece de cor şi fanfară, mai bine de două ore, în Piaţa Unirii, s-a ţinut, sâmbătă, 25 martie 2017, de Buna Vestire „o adunare publică” în care organizatorii, episcopi, pastori, politicieni, citând adesea din Biblie, le-au vorbit celor aproape 6.000 de participanţi despre sfinţenia uniunii dintre un bărbat şi o femeie şi despre cea a vieţii în sine.

Motivul adunării, urmate şi de un marş până la Maternitate, a fost acela de a arăta că şi orădenii, respectiv bihorenii îşi doresc modificarea Constituţiei României pentru a preveni căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi promovează naşterea cât mai multor prunci. Nu degeaba ziua aleasă pentru manifestare a fost cea a sărbătorii Bunei Vestiri.

Coaliţia pentru Familie şi susţinătorii ei vor modificarea Articolului 48 din Constituţia României care vorbeşte despre căsătorie ca fiind uniunea dintre „soţi”, astfel încât să se stipuleze concret şi fără loc de interpretări că uniunea se poate face doar între un bărbat şi o femeie. Totodată, prin această acţiune s-a militat şi împotriva avortului, mulţi dintre cei care au vorbit spunând că viaţa este un dar.

La „Marşul pentru Viaţă” au participat orădeni şi bihoreni de toate vârste, preoţi, călugăriţe, un cor ortodox şi o fanfară baptistă, pe scena instalată în Piaţa Unirii stând organizatorii, cei patru episcopi bihoreni – Sofronie Drincec (ortodox), László Böcskei (romano-catolic), Virgil Bercea (greco-catolic), István Csűry (reformat) –, pastori, politicieni, între care Cornel Popa, Ioan Mang şi Traian Bodea, precum şi preşedintele Coaliţiei pentru Familie la nivel naţional, Mihai Gheorghiu.

La fel cum au făcut-o şi alţi vorbitori, coordonatorul evenimentului, Daniel Burtic, a cerut public parlamentarilor României şi preşedintelui Klaus Iohannis să organizeze referendumul de schimbare a Constituţiei pentru data de 23 aprilie.

Folosind citate şi învăţăminte din Biblie, cei patru episcopi au vorbit despre importanţa familiei tradiţionale şi despre darul imens pe care oamenii îl au prin posibilitatea de a avea copii. „Ceea ce Dumnezeu a lăsat, omul nu poate schimba. De aceea suntem cu toţii azi împreună pentru a da mărturie şi a spune un „da” hotărât vieţii, un „da” hotărât familiei, aşa cum a lăsat-o şi a binecuvântat-o Dumnezeu”, a spus episcopul Sofronie. „Vedem, înţelegem şi ne doare că în sufletul oamenilor patimele se înmulţesc, păcatul, plăcerea pun stăpânire pe inimile multora dintre semenii noştri”, a adăugat acesta.

La rândul său, László Böcskei a spus că viaţa şi familia trebuie apărate. „Se încearcă o redefinire a acestui model unic (cel al familiei), sugerându-ni-se parcă să citim după un alt alfabet decât cel pe care l-am învăţat…”, a spus acesta. „Viaţa trebuie apărată în acel tipar pe care Dumnezeu l-a lăsat (…) Trebuie să trudim neobosit pentru a ocroti şi a perpetua leagănul vieţii, în modelul original. Să apărăm familia, să apărăm mamele şi să apărăm copiii”, a mai spus acesta.

 

Bihorenilor prezenţi în piaţa Unirii le-au mai vorbit şi preşedinţii comunităţilor penticostale şi baptiste din Oradea, Ioan Moldovan, respectiv Petru Vidu.

 

Cei trei politicieni care au luat cuvântul – Cornel Popa, Ioan Mang şi Traian Bodea – i-au asigurat pe cei prezenţi de sprijinul lor şi au spus că le împărtăşesc crezul. Programul adunării publice a inclus intonarea cântecelor „Cu noi este Dumnezeu”, „Binecuvintează, Doamne, România!”, „Odă bucuriei”. Înainte de încheiere, la semnalul organizatorilor, participanţii au eliberat baloane albe spre cer, ţinând totodată sus afişele prin care cer respectarea familiei tradiţionale şi dreptului la viaţă pentru copiii nenăscuţi.

 

După ora 18.00, cei circa 6.000 de participanţi s-au încolonat pentru a porni în marş spre Maternitatea orădeană, oprindu-se în faţa catedralei ortodoxe pentru o scurtă rugăciune. La Maternitate, 10 vorbitori au militat, prin speech-urile lor, împotriva avortului, întregul eveniment încheindu-se printr-o nouă rugăciune rostită de episcopul ortodox Sofronie Drincec.

 

 

Sursa: ebihoreanul.ro

 

GALERIE FOTO