dsc_0022

Virágvasárnapot ünnepeltek a püspöki székhelyen

Urunk szenvedésének vasárnapján, Virágvasárnap, a Nagyhét első napján, 2017. április 9-én, a püspöki székhelyen az ünnepélyes szertartás 11.00 órakor barkaszenteléssel kezdődött a Püspöki Palota előtti téren. Az evangélium felolvasását követően, Böcskei László megyés püspök megáldotta a barkákat, majd Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezve a hívek és az asszisztencia körmenetben vonultak a székesegyházba, ahol Urunk Jézus szenvedéstörténetét – a passiot – a székesegyház kórusa énekelte Szent Máté evangéliuma szerint, Kristófi János karnagy vezetésével.

 

A székesegyházban a főpásztor mutatta be a szentmisét, Vakon Zsolt püspöki titkár mondta a szentbeszédet: a Virágvasárnapkor hagyományos barkák szürkeségéről beszélt a szónok. Mi is Virágvasárnap életünk szürkeségeit, bűneit hozzuk Isten elé, és kérjük Őt, hogy változtassa azokat világossággá, amit magunkkal viszünk, amikor engedelmeskedünk az Úr küldésének: „Menjetek!”, amint az evangéliumban is elhangzott.

 

Szent II. János Pál pápa Virágvasárnapot az Ifjúság Világnapjává nyilvánította, Ferenc pápa pedig, hagyományhoz hűen, levélben megfogalmazott üzenetet intézett a fiatalokhoz. Isten azért jött közénk, hogy kitágítva életünk horizontját, segítsen abban, hogy kellőképpen tudjuk értékelni a múltat, és helyesebben tervezzük a boldog jövőt – tette hozzá Vakon Zsolt.

 

A hét folyamán Urunk Jézus szenvedésének, kereszthalálának és feltámadásának eseményeit tükrözi vissza a gazdag liturgia, ezeknek az eseményeknek a megélésére akarja ráhangolni a keresztény embert, a Húsvét – az ünnepek ünnepének – megünneplésére való készületben.

 

 

KÉPEK

 

VIDEO