belfenyer_1

Összetartás fáját díszítettek Bélfenyéren

A tojás a feltámadás jelképe. Bélfenyéren 2017. április 15-én, nagyszombaton második alkalommal díszítették fel az Összetartás fáját. Az összetartásnak, a határokat nem ismerő szeretetnek jelképe ez, ezért az ötletesen díszített, festett kifújt húsvéti tojásokat határon innen és túl, felekezeti hovatozástól függetlenül küldték el Bélfenyérre az emberek.
A kidíszített tojásokkal nagyszombaton a falubeli gyerekek díszítették fel a fát és Pünkösdvasárnapig, a Lélek kiáradásáig lesz megtekinthető.

Az eseményen részt vettek katolikusok, baptisták, reformátusok és ortodoxok egyaránt. A programok két nyelven, románul és magyarul zajlottak.

 

Kiss Márton, bélfenyéri plébános köszöntötte a vendégeket és a bevezetőben elmondta, hogy ez az összejövetel célja Jézus feltámadásának a természetben való megünneplése közösen,  szeretetben. Példaképünk lehet a fa, mert a gyökerei a földben vannak, de a koronája az égbe nyúlik, nekünk is Isten felé kell növekednünk. Van örök élet, van feltámadás! Ő gyógyítja meg a szíveinket, mert Ő, Jézus a legnagyobb orvos.

A nagyváradi római katolikus püspökséget Kovács Zsolt irodaigazgató képviselte, mint tavaly is. Zsolt atya támogatja a szeretetmegmozdulásokat, az összetartás erősítésének eseményeit.

 

A bevezető után Meleg Vilmos nagyváradi színművész szavallatokkal hangolta rá az egybegyülteket a húsvéti események felidézésére.  Az olvasmányok és evangélium felolvasása között a tenkei ortodox kórus és a baptista gyülekezet fiataljai énekeltek. Az esemény teljes ideje alatt érezhető volt a levegőben a közös cél: “minket Krisztus szeretete gyűjtött egybe”. A gyantai református tiszteletes Sós József idén először vett részt az eseményen, elmondása szerint tetszett neki az ötlet és hirdetni fogja a közösségében is, Gyantán.

A tenkei romák baptista pásztora, a mindenki által ismert Ghița is búzdította a jelenlévőket: Ne legyünk azokhoz hasonlóak, akiknek a húsvét egy olyan ünnep, mely az italozásról, a lármáról, csak az evésről szól. Az ünneplés közben ne felejtsük el, hogy valójában kit ünnepelünk. Jézust ünnepeljük, Rá figyeljünk! Mert ő boldogságot és vigasztalást hoz mindannyiunknak.

 

Az esemény végén a bélfenyéri gyerekek húsvéti misztériumjátéka következett, majd a fa feldíszítése tojásokkal, a feltámadás szimbólumaival.

Ezek a szeretetdarabkák hirdetik az összetartozásunkat Krisztus szeretetében.

 

Petran-Balázs Natália

Fotó: Szuhai Sándor