img_5339

Regionális ifjúsági találkozót szervezett a partiumi Háló

Nagyvárad adott otthont az ”1+1=1” címmel hetedik alkalommal megszervezett Partiumi Regionális Háló Ifjúsági Találkozónak 2017. április 22-én, amelyen több mint hatvan fiatal vett részt főként a nagyváradi egyházmegyéből, de határon túlról is.

 

Tóth Attila tasnádszántói plébános tartott előadást és kifejtette a fiataloknak, hogy a házasságig tartó tisztaság szorgalmazásában ne egy egyházi tilalmat lássanak, hanem a saját érdeküket. A szerelem és házastársi együttlét olyan hormonokat szabadít fel az emberi testben, hogy „belebetonozza” az embert a másik emberbe. Így minden egyes alkalom és személy kitörölhetetlen emlék lesz a memóriánkban, és ez erősíti a házastársi kapcsolatot.

 

Viszont, ha az emlékeinkben más személyek arca tér vissza, az megnyomorítja a házasságot. Az is szóba került, hogy nem szabad döntéseket hozni, amíg a szerelemhormon „rózsaszín ködfelhőt” emel a szemünk elé. Ennek időtartama átlagosan tizennyolc hónap. Az előadó atya, aki beszédét dr. Glovicki Eszter tanulmányára alapozta, biztatott minden fiatalt, hogy keresse az igaz szerelmet és személyt, akinek a kezébe meri helyezni az életét és jövőjét.

 

A nap további részében ismerkedő és közösségi játékok, kiscsoportos foglalkozások és szituációs gyakorlatok következtek, melyek olyan témákat jártak be, mint a családi kapcsolatok, gyermekvállalás, házasság. A fiataloknak alkalmuk nyílt arra, hogy saját meglátásaikat is megosszák egymással, illetve játékos formában megfogalmazzák vágyaikat, törekvéseiket.

 

A résztvevők a nap végén közös dallal adóztak a Föld napja tiszteletére. A rendezvényen zenei momentumokkal közreműködtek Czumbil Jásmin, Ruska Ildikó és Venkli Virág.

 

Konrád Csongor