folytatodott_1

Folytatták a Szent József Központ felújítását

Április hónap folyamán immár a második osztrák szakiskolás diákokból álló önkéntes-csoportot látta vendégül a nagyváradi Caritas Catolica. A HTL Mödling szakiskola növendékei Peter Zidar állandó diakónus közvetítésével érkeztek a megyeszékhelyre, hogy szaktanáraik vezetésével segítő kezet nyújtsanak az egykori Szent József Kórház épületének felújításában. Az épület a tervek szerint a Caritas Catolica számos szociális szolgáltatásának ad majd otthont.

Ezúttal egyszerre két szakosztály – az elektrotechnikai és az építéstechnikai – vett részt az önkéntességben. Így összesen több mint ötven 17–19 év közötti fiatal dolgozott vállvetve, négy napon át azon, hogy újra élhetővé és használhatóvá tegye az egykor patinás épületet.

 

„Főként vakoltunk és elektromos vezetékeket szereltünk be az épületben. Nagyon jól éreztük magunkat Nagyváradon. Az osztrák iskolatársaim közül sokan nem tudták mire számítsanak, milyen körülmények lesznek Romániában, de végül mind nagyon jól érezték itt magukat. Én voltam már többször is, úgyhogy tudtam hova jövök” – nyilatkozta a magyar származású Bartha Tóbiás, kinek szülei még a rendszerváltás előtt szöktek ki Erdélyből, s előbb Budapesten, majd később Ausztriában telepedtek le, ő maga pedig már ott született.

 

„Persze, hogy látszik az életmódbeli különbség a két ország között. Itt a legtöbb ház lerobbant állapotban van. Ausztriában ilyet nem nagyon lehet látni. De épp ezért jók az ilyen utazások, mert segítünk másokon, de közben sok új dolgot is tanulunk, világot látunk, megismerünk más élethelyzeteket” – tette hozzá a fiatal önkéntes.

 

Szombati Gille Tamás