dijaztak_1

A Szent László rajpályázat nyerteseit díjazták

A Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében idén, a Szent László Emlék-évben nyolcadik alkalommal hirdette meg Szent László, a lovagkirály című diákrajz-pályázatát a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum. Újdonságot jelentett, hogy a Szent László-legendákat képregény formájában is megjeleníthették a résztvevők. A versenyre az ország 12 magyarlakta megyéjéből közel 800 pályamunkát küldtek be előkészítős, valamint I-X. osztályos tanulók. Az ünnepélyes díjkiosztót 2017. május 8-án, csütörtökön tartották meg az iskola dísztermében.

A résztvevőket Tankó Zita főszervező pedagógus köszöntötte, aki köszönetet mondott úgy a verseny résztvevőinek, mint a szervezésben segítő pedagógusoknak.

 

A díjkiosztó ünnepséget megtisztelte jelenlétével ft. Böcskei László római katolikus megyéspüspök is, aki a jelenlevő közel száz gyermekkel egy személyes élményét osztotta meg „bizalmasan”, miszerint szülővárosában, Gátalján egy Szent Lászlót ábrázoló oltárkép szerettette meg vele gyermekfejjel a ministrálást és a templomba járást. „Egy olyan királyra nézünk fel, aki itt élt, ahol most mi vagyunk, és olyan dolgokat tett, olyan tartása volt, amiről mi is példát vehetünk a jelenben: sohasem csüggedni, szeretni és védeni az igazságot, kiállni egymás mellett, szeretni az Istent és segítséget kérni tőle a bajban” – tette hozzá.

 

A rajzversenyre érkezett pályamunkákat a Rácz Eliza-Beáta, Márton Katalin és Kiss Csilla Anikó pedagógusokból álló háromfős zsűri értékelte ki. „A rajzversenyre beküldött munkák az idei évben is lenyűgöztek. A gyerekek kreativítása határtalan. És ezt a határtalan kreativitást tükrözik képzőművészeti alkotásaikban. Amelett, hogy megpróbáltak igazodni a verseny történelmi tematikájához, a kis diákok felhasználták a képzőművészet csodálatos nyelvezetét, hogy akarva vagy akaratlanul tükrözzék a kis lelki világukat. Technikai szempontból a munkák aprólékosan kidolgozottak. A színek, formák és vonalak világa tárul elénk. Számomra nagyon nehéz volt a munkák zsűrizése. Szívem szerint minden diák nyertes aki részt vett ezen a rajzversenyen. Gratulálok a szervezőknek, a diákoknak és tanárjaiknak” – értékelte a versenyműveket Rácz Eliza-Beáta zsűrielnök, a Művészeti Líceum oktatója.

 

A díjkiosztó ünnepség keretében rövid jelenetekkel fellépett a Szt. László Líceum színjátszó csoportja, Papp Judit könyvtáros felkészítésében, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett nagyváradi Szent Angéla Ház gyermekei Bartos Csilla és F. Bathó Ida felkészítésében, valamint népdalcsokrot adott elő Rejtő Dóra, VII. osztályos tanuló.

A hétfői ünnepségen különböző kategóriákban 28 diák vehetett át fődíjat, a szervezők ugyanakkor 8 különdíjat, 27 második és 32 harmadik helyezésért járó díjat, továbbá közel száz részvételi oklevelet osztottak ki. A díjazást az iskola, a Római Katolikus Püspökség, a Caritas Catolica, a Szent László Plébánia, a Mallersdorfi Ferences Nővérek, a dévai Corvin Kiadó, Harsányi Zsolt illetve a Best és a Dexion, valamint a Rákóczi Szövetség támogatták.

 

Szombati Gille Tamás