varadinum_2017_dijak

Elismerésben részesült a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség

Díjkiosztó gálaünnepséggel ért véget a XXVI. Festum Varadinum ünnepségsorozat a Szigligeti Színházban vasárnap, 2017. május 21-én.  Elismerésben részesült: a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és Debrecen Önkormányzata.

Ünnepi beszédében Szabó Ödön programkurátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke köszönetet mondott a XXVI. Festum Varadinum résztvevőinek. Megjegyezte: tudják azt, hogy nagyon sűrű volt, sok minden zajlott az elmúlt két hétben, de ezáltal kicsit provokatívvá is tették szándékosan az ünnepségsorozatot, hiszen választani kellett a kínálatok közül. Úgy vélte: a történések sok esetben megmutatták azt, hogy olyan terekre is igényt tartunk, ahol eddig igazából nem voltunk jelen, vagy nem merészkedtünk oda. Három fontos eleme volt ugyanakkor az idei újításoknak. Az egyik, hogy egy önálló bérletet hozott létre a Szigligeti Színház más települések kulturális intézményeivel közösen, többek közt azzal a céllal, hogy lássuk, máshol mi történik olyan programokon keresztül, melyek majdan lehetőséget teremtenek arra, hogy Várad is bemutatkozzon az adott helységekben, vagyis ha úgy tetszik, kulturális hidak épültek.

 

Másodsorban határozottan nyitottak az ifjabb korosztály irányába, hiszen ha azt akarjuk, hogy a Festum Varadinumnak jövője is legyen, ne csak múltja és jelene, az utánunk következő generációkat is meg kell szólítani az élményszerzésük szempontjából. Ennek jegyében rengeteg eseményt szerveztek olyan közösségi terekben, ahová a fiatalok járnak: romkocsmák, szabadtéri koncertek. Az eddig megszokott hagyományoktól eltérően pedig harmadsorban azt az újítást vezették be, hogy ezentúl nagyobb hangsúlyt fektetnek a testvérvárosi együttműködésre, idén kiemelten Debrecenre, lévén hogy a cívis várossal való kapcsolat 25 éves múltra tekint vissza. „Hál’istennek egy sikeres Festum Varadinumon vagyunk túl, és ismét csak a trenden változtatva, a kisebb történelmi egyházainkat is jobban a fókuszba helyeztük. Ha úgy tetszik, a Festum a gyökerekhez visszatérve, a teljes magyar közösség ünnepévé vált”- hangoztatta.

 

Elismerésben részesült: a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség (az Egyházmegyei Zarándoklati Nap megszervezéséért), a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (a Református Egység Fesztivál megrendezéséért) és Debrecen Önkormányzata (a közös programokért), melyek vezetői Szabó Ödöntől és Koncsek Vadnai Zitától, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnökétől vették át a díjakat.

 

Böcskei László római katolikus megyés püspök hangsúlyozta: az a történelminek is nevezhető esemény, melynek köszönhetően ismét Váradon tisztelhettük Szent László most Győrben őrzött koponyaereklyéjét, csak egy állomás akart lenni azon az úton, amelyen előrehaladva, és nagy elődeinkhez igazodva, próbáljunk valahogyan megszentelni mindennapjainkat, mert az életünkhöz szükséges valami Isten szentségéből, szépség, igazságszeretet, szolidaritás. „A hitnek és az összefogásnak az ünnepe volt a körmenet, ami nem mást jelent, mint hogy vannak gyökereink, és ezekből fakad a jövőnk”- fogalmazott.

Csűry István királyhágómelléki református püspök úgy vélte: a május 20-án zajlott Egység Fesztiválnak betudhatóan egy olyan élménnyel gazdagodott Nagyvárad minden polgára, mely valóban lélektani pillanat volt, mert a náhumi ige szellemében vehették birtokukba a várat. A 21. században is tudatában kell legyünk annak: ha felülről erőt kapunk, akkor minden megvalósulhat- nyomatékosította, idézve a 66. zsoltárt.

Dr. Papp László debreceni polgármester kifejtette: Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, és legközelebb helyezkedik el azokhoz a térségekhez, ahol a környező országokban jelentős számú kisebbség él, ezért fontosnak tekinti, hogy a magyar kultúra és hagyományok ápolásában a határon túli magyarság is szerepet vállaljon. „Debrecen szeretne jelen lenni Nagyvárad életében, úgy általában”- közölte.

 

Forrás: erdon.ro