img_3531

Múzeumok Éjszakáján a Püspöki Palota is megnyitotta kapuit

Közel 1.500 látogató lépte át a nagyváradi székesegyház és a püspöki palota küszöbeit 2017. május 20-án, a Múzeumok Éjszakáján. Idén harmadik alkalommal vett részt Nagyvárad is a világszintű méretet öltő rendezvényben, amelyhez a Római Katolikus Püspökség is csatlakozott. Szombaton 20.00 órától, vasárnap hajnali 2.00 óráig az érdeklődők nem csak az egyház épített és kincstári örökségét tekinthették meg, hanem Szent László tiszteletét ismertető és terjesztő multimédiás meglepetésekkel is várták őket a szervezők.

 

A Püspöki Palota dísztermében különleges megvilágításban tekinthették meg a látogatók a Szent László legendákat és az egyházmegye- illetve a városalapítás főbb momentumait ábrázoló, Storno Ferenc által festett mennyezetfreskókat, mindezt kétnyelvű vetített magyarázattal.

 

A Püspöki Palota kertjébe érkezőket, a székesegyház homlokzatára vetített, Szent László legendáit bemutató animáció fogadta, a szent királyról szóló középkori zenei aláfestéssel. Boldog a föld, melynek királya nemes volt a címe a szabadtéri vetítésnek.

A székesegyházba való belépésnél a megnyitott kriptalejárat fogadta a látogatókat, akik tiszteletüket fejezhették ki az egyházmegye több elhunyt püspöke, kanonoka, kimagasló személyisége iránt. A kripta legfrissebb temetkezési helye az egy évvel ezelőtt elhunyt Tempfli József püspöké.

 

Az érdeklődők jobban szemügyre vehették a barokk templomot, amely egy szakrális tér ugyan, és fő rendeltetése az imádságra való ösztönzés, de ugyanakkor kiemelkedő művészeti szépséggel bír.

Az egyházmegyei kincstár is nyitva volt a közönség számára 20.00 és 2.00 óra között, az érdeklődők ingyenes belépéssel látogathatták a legnagyobb vonzerővel rendelkező kiállítási tárgyat, a nagyváradi Szent László hermát.