5

Hetedik alkalommal szerveztek egyházmegyei családtalálkozót Nagyváradon

Családbarát plébánia címmel szombaton, 2017. május 27-én, szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a VII. Egyházmegyei Családtalálkozót. A meghívott előadó vendég Szénégető István marosvásárhelyi plébános, a Gyulafehérvári Főegyházmegye családreferense volt.

 

A nyitóünnepség a Püspöki Palota dísztermében zajlott, ahol Böcskei László megyés püspök köszöntötte a megjelenteket. Azt kívánta: a nap folyamán a találkozás öröme csak fokozódjon, szervezőként ugyanis ezt az alkalmat is szeretnék felhasználni arra, hogy közösen elmélyítsék azokat a dolgokat, melyek megerősítenek a továbbhaladás szolgálatában a hit-, a családi és a közösségi élet vonatkozásában egyaránt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a Szent László életét megörökítő mennyezeti festmények egyikére, mely úgy ábrázolja a királyt, hogy szemléli a majdani székesegyház tervét. Megjegyezte: valószínűleg voltak tanácsai, meglátásai az építőknek, és a mai idők keresztény emberének is ezt a feladatot kell megragadnia, vagyis nem szemlélők vagy rombolók kell legyünk, hanem építők, a jó családok pedig alapjai és építői korunk társadalmának. Tudják azt, hogy nem egy emberi találmánynak az eredményei, hanem hozzátartoznak Isten tervéhez. Téglakövei, részei annak, ami teljessé és maradandóvá teszi az egyházat, és összekötő anyagai a továbbépítés remekművének, valaminek, mely azok számára is vonzó lehet, akik eddig nem találták meg az ide vezető utat.

 

A további programokat Kovács F. Zsolt, a püspökség irodaigazgatója ismertette, közöttük szerepelt műhelybeszélgetés, kiértékelő fórum, ebéd és a székesegyházban bemutatott záró szentmise.

A meghívott előadó arra hívta fel a figyelmet: amikor Isten közel akart kerülni az emberhez, a megtestesülés által kiválasztott egy nőt, és Máriának a méhében testesült meg. Az egyháznak, és minden emberi együttélésének a mintája, az alapköve ezért a názáreti szent család, és az elmúlt kétezer év során, a katolikus egyház a történelme folyamán, amikor megújulni akart, mindig a szent családhoz tért vissza, Isten jelenlétéhez, az eucharisztiához, a szentségek erejéhez. Emiatt egy plébánia arculatán is megjelennek a családias vonások, egy plébánia a család életéből kölcsönzi az együttélésnek, a jövőteremtésnek, az együtt gondolkodásnak a karakterét.

 

A családban tanulunk meg őszintének lenni, válunk igazi személyiséggé. Egy plébániának is ez a feladata, és fizikailag is nyújthat családbarát környezetet: a kert, a kapu, az udvar, a templom, ha vannak padok, ha ki van alakítva egy játszótér, ha figyelnek arra, hogy legyenek a babakocsik és kerékpárok számára kijelölt helyek, és a liturgiából ne legyenek kizárva csak azért a gyermekek, mert esetleg egy kicsik csintalanok. Ugyanakkor családbaráttá tehetnek egy plébániát az emberi kapcsolatok, ezeknek a minősége is.

 

Több mint egy órán keresztül lehetőségük volt a résztvevőknek kisebb csoportokban beszélgetni és tapasztalatokat cserélni az előadással kapcsolatosan, majd a közösen elfogyasztott ebéd után hálaadó szentmisén vettek részt a székesegyházban. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyés püspök volt, a prédikációban Szénégető István atya további buzdításokat intézett a családokhoz.

 

A szentmise végén minden család ajándékba kapott egy lámpást, amely emlékeztesse őket arra, hogy életben kell tartaniuk a lángot, a fényt, elsősorban saját családjuk számára, de azt tovább is kell adniuk, főleg azoknak, akik vágynak rá, de mécsesük már csak pislákol, vagy teljesen kialudt.

 

Forrás: erdon.ro

 

KÉPEK

 

VIDEÓ