varadszollosi_zenei_est_zaro_jozsa_2016_10_30

Pünkösdi orgonakoncertet adtak Nagyvárad-Szöllősön

Pünkösdvasárnap, 2017. június 4-én, a Szentlélek eljövetelének ünnepén, ünnepi orgonakoncertet adtak a nagyváradi Szentháromság plébániatemplomban.

A ,,Veni Creator Spiritus” elnevezésű pünkösdi zeneest immár hagyományos Nagyvárad-Szöllősön. Az évek során rengeteg szép percet szerzett a váradszöllősi, illetve nagyváradi közönség számára a templom nagy gonddal és szakértelemmel megépített orgonája, amely lehetőséget biztosított több neves művész zenéjének meghallgatására és megcsodálására. A kiváló hangszer az Istendicséret és zeneszeretet kiváló eszköze.

A közönséget ezúttal Józsa Domokos, a templom orgonistája örvendeztette meg Bach, Pachelbel, illetve Buxtehude művekkel még teljesebbé téve a Lélek, az Istenben örvendezés ünnepét.

Műsoron voltak: J.S. Bach ( 1685-1750) Komm,Gott Schöpfer BWV 667; Komm, heiliger Geist BWV 651; Johann Pachelbel (1653-1706) Komm, Gott Schöpfer heiliger Geist; Komm, heiliger Geist, Herre Gott; Dietrich Buxtehude (1637-1707) Nun Bitten wir den heiliger Geist;

Komm, heiliger Geist, Herre Gott; J.S Bach g – moll Praeludium et Fuga BWV 535.

A Szentháromság-téri katolikus közösség kicsi, viszont nagyon lelkes tagjai vannak, akik számára a minőségi orgonamuzsika az ünnepek része. Az egyházi év „mérföldkövei” alkalmával a közös lelki feltöltődéshez hozzátartoznak a tematikus komolyzenei alkalmak, amikor vendégelőadók vagy Józsa Domokos orgonajátéka teszi még kiemelkedőbbé az ünnepet.

 

Szlopp Bernadette