2

Örömteli látogatással kezdődött a vakáció

A szilágysomlyói plébánia közel ötven hittanosa vett részt a Rákóczi Szövetség Diaszpóra és Szórvány programjának keretén belül közel egy budapesti utazáson 2017. június 19-21. között. A résztvevő gyerekek és fiatalok helyi diákok, többen közülük rendszeresen vesznek részt a helyi plébániatemplom életében és ministrálnak.

Sok nevezetes és fontos helyet sikerült rövid idő alatt megismertetni a diákokkal: meglátogatták a Parlament épületét, amely nemcsak Magyarország egyik kimagasló szimbóluma, hanem a világ legszebb ilyen szerepet betöltő épülete.

 

A Nemzeti Múzeumban illetve a Hadtörténeti Múzeumban előadásokat hallgattak és kiállításokat látogattak a résztvevőknek. Sokaknak örömére, a Hadtörténeti Múzeumban az 1848-1849 forradalom és szabadságharc idején használt harci eszközöket is kipróbálhatták: kardot, tört, pisztolyt, sőt még a korabeli harci öltözetet is magukra ölthették a kíváncsiabbak. Minden ilyen lehetőség örömérzetet váltott ki a gyermekekben.

 

Sokak számára első alkalom volt a budapesti városnézés, ezért nem maradhatott el a Mátyás templom, a Szentháromság szobor, a Halászbástya illetve a várnegyed látnivalóinak egyéb részei sem. A városlátogatás magába foglalta még a Hősök terét, illetve a városligetben látható Vajdahunyad várat a fontosabb belsőudvar épületeivel és szobraival.

 

A sok érdekes látványosság közepette meg is éhezett a nagy csapat, így minden egyes nap a jó étvágyhoz jó ételt készítettek a Rákóczi Szövetség szervezői.

Minden gyerek számára a Rákóczi Szövetség Diaszpóra és Szórványprogram ingyenes támogatása olyan lehetőséget nyújtott, mely magyar nemzeti öntudatuk erősítésére szolgál. Elvégre nem az a magyar, akinek az ősei magyarok voltak, hanem akinek unokái, dédunokái is magyarok lesznek.

 

Köszönet Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség elnökének, Csáky Csongor főtitkárnak, Pálinkás Barnabás szervezeti ügyekért és rendezvényekért felelős főmunkatársnak és nem utolsó sorban minket a látogatás ideje alatt végig irányító Szeleczki Mónikának és Pándy Ritának, akik nagyban járultak hozzá, hogy ilyen jól induljon a nyári vakáció.

 

Józsa Nándor Loránd