6

Întâlnire regională Sfântul Ladislau la Șinteu

Cea de a patra întâlnire regională Sfântul Ladislau din cadrul anului jubiliar dedicat marelui rege, a avut loc la Șinteu joi, 22 iunie 2017. Această întâlnire a fost organizată pentru credincioșii de etnie slovacă a diecezei noastre și a fost totodată a treia ocazie în care relicv Sfântului Ladislau păstrată la Oradea a fost dusă într-o parohie a diecezei. La întâlnire au luat parte credincioșii din Șinteu, precum și pelerinii sosiți din parohiile Făgetu, Oradea, Aleșd, Budoi, Borumlaca-Varzari, Suplacu de Barcău. Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare, astfel mulți dintre credincioși au fost nevoiți să participe la sfânta liturghie în afara lăcașului de cult.

 

Programul a început la ora 17.30 cu un forum despre viață și însemnătatea spirituală a Sfântului Ladislau. Moderatorul acestui forum a fost Mlinarcsik Jan, parohul bisericii din Cetatea Oradea, care a încercat să descrie și să facă cunoscută viața Sfântului Ladislau pelerinilor de etnie slovaca.Poate sfântul Ladislau a trecut și prin ținuturile Șinteului, sau a unei alte localități locuite astăzi de credincioșii noștri slovaci, a afirmat moderatorul. Sfinții nu au naționalitate deoarece în împărăția cerurilor se vorbește limba dragostei, limba lui Dumnezeu – a adăugat acesta.

Este un privilegiu – după cum a punctat și Excelența Sa episcopul Ladislau Böcskei, că slovacii din Oradea pot sluji zilnic sfintele liturghii la locul unde a trăit și a fost înmormântat Sfântul Ladislau, referindu-se la Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea.

Acest lucru a mai fost evidențiat și de Konevalik Jozef, care și-a exprimat și el bucuria față de faptul că slovacii din Oradea pot păși zilnic pe locurile pe care a pășit sfântul rege, îl pot lăuda pe Dumnezeu chiar pe locul unde L-a lăudat și regele Ladislau, și pot contempla zilnic rămășitele zidurilor vechii catedrale medievale, recent descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice, unde a fost înmormântat marele sfânt.

 

Kutlak Ana din Budoi a afirmat despre Sfântul Ladislau, că a fost un rege dar și un conducător, un adevărat păstor pentru poporul său. De aceea biserica l-a canonizat cu 825 de ani în urmă, ca să putem privi la exemplul lui, și să fie o pildă pentru viața noastră creștină.

Învățătoarea din Borumlaca, Agneta Ronceac, descriind legenda despre hrana miraculoasă pentru oastea ce a venit după rugăciunea Sfântului Ladislau, a amintit că noi, creștinii secolului XXI nu mai ducem criza de hrană materială, dar avem tot mai mare nevoie de hrană sufletească cu care Dumnezeu îi hrănește pe sfinții săi. Prin urmare să avem grijă cum ne rugăm și ce cerem lui Dumnezeu în rugăciune.

 

Pindak Andrea și Juhanak Andrea din Aleșd au descris și ele viața sfântului întemeietor al Diecezei de Oradea, cel care a fost ca și o punte de legătură și pentru popoarele slave atât la nord cât și la sud de munții Tatra. „Sfinții sunt în rai și sunt mijlocitorii noștri” au mai spus cele două tinere.

Sora Ulrica din Congregația surorilor milostive ale Sfintei Cruci din Făgetu a amintit de biserica din localitate construită în anul 1894, care se deosebește de celelalte biserici slovace prin faptul că altarul principal al acesteia este decorat cu trei statui ai unor sfinți maghiari: Sfântul Ștefan al Ungariei, Sfânta Elisabeta și Sântul Ladislau. Acesta din urmă este un exemplu pentru noi toți. Așa cum el a unit regalitatea cu sfințenia, așa să facem și noi zi de zi.

 

Sora Margareta a explicat cele trei nivele ale relicvelor, și anume: relicva de gradul 1, care provine din corpul sfântului;relicva de gradul 2, din obiecte personale care au aparținut sfinților; relicva de gradul 3, unelte cu care au fost martirizați sfinții.

Atmosfera forumului a fost împrospătată cu melodiile pe care le-au cântat tinerii din Șinteu sub conducerea sorei Gabriela respectiv Janetei Hosko, cantorul bisericii.

 

La ora 18.30 a început sfântă liturghie celebrată de către Excelenta Sa episcopul Ladislau Böcskei. Deși pentru el a fost un efort, dar a făcut-o cu drag și s-a străduit să celebreze liturghia în limba slovacă. La începutul acesteia a evidențiat ce înseamnă defapt anul Jubiliar Sfântul Ladislau arătând spre pietrele din care a fost zidită biserica din Șinteu. Precum acele pietre – unele mici, altele mai mari, unele mai rotunde, altele mai ovale dar –unite împreună formează biserica, la fel trebuie sa fim uniți și noi și să fim pietre ale bisericii universale a lui Cristos – a îndemnat ierarhul.

 

Predica a fost rostită de către părintele protopop din Aleșd, Kubalak Peter, care a subliniat faptul, că deși Sfântul Ladislau ere un rege iubit, a avut parte totuși și de clipe mai grele, când a fost nevoit să fugă din fața vrăjmașilor săi. Este un exemplu pentru noi toți, pentru că nu și-a pierdut credința nici atunci când a avut un trai bun, dar nici în timpul greutăților, și ne îndeamnă și pe noi azi, să rezistăm puternici în credința noastră.

În încheierea sfintei liturghii, episcopul Böcskei a evidențiat credința Sfântului Ladislau, afirmând că din credința lui putem și noi să ne întărim credința. Această credință are rădăcini vii și puternice și din vlăstarele sale trebuie să culegem și noi fructe. Trebuie sa ținem la credința noastră, trebuie sa trăim din ea, și trebuie să dam mărturie despre ea acolo unde trăim. A mulțumit tuturor pelerinilor prezenți și tuturor celor care au organizat acest eveniment. Cu siguranța a fost un eveniment unic in viața a credincioșilor slovaci din Romania.

 

GALERIE FOTO