terapias_koncert_caritas_1

Terápiás koncert volt a Sztent Márton idősek otthonában

A Bihar Megyei Nőszövetség és a Duo Varadiensis közös szervezésében terápiás célú klasszikus zenei koncertet tartottak hétfőn, 2017. június 26-án, a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősotthon lakói részére. A két meghívott művész, Lucian Malița (hegedű) és Thurzó Sásndor József (brácsa) gazdag zenei programmal gyönyörködtette meg a bentlakó szépkorúakat. Előadásukban többek közt Curtis, Roberto Farias, Ewerton, Santos Silva, C. Porumbescu, Maria von Paradis és Schubert művei csendültek fel.

Az otthonban lakó idősek visszajelzéseiből nyilvánvalóvá vált, hogy a koncert elérte célját úgy lelki, mint zeneterápiás szempontból. „Az ilyen alkalmak több szempontból is nagyon jótékony hatásúak az idősek számára. Egyrészt a zene kizökkenti őket a mindennapokból, másrészt a lakóink többsége már sajnos olyan fizikai állapotban van, ami lehetetlenné teszi számukra, hogy koncertekre, előadásokra járjanak. Ezért különösen örülnek annak, ha házhoz jön az előadás és alkalmuk nyílik élő és minőségi klasszikus zenét hallgatni. Ugyanakkor lélekemelő dolog volt azt látni, hogy az ismerős dallamokat, mint például Schubert Ave Mariáját, olyan súlyos demenciában szenvedő lakóink is dúdolni kezdték, akik egyébként a saját nevükre sem emlékeznek” – nyilatkozta Haier-Sikolya Emma, a Szent Márton Otthon koordinátora.

 

Az otthon dolgozói és a bentlakók közössége háláját fejezte ki a szervezők és a fellépő művészek részére. Ciupa Valeria asszisztens révén, partnerségben a Bihar Megyei Nőszövetséggel, illetve több iskolával és óvodával, a Szent Márton Otthon lakóit az elmúlt években rendszeres programokkal, interaktív foglalkozásokkal és előadásokkal örvendeztették meg.

 

Szombati Gille Tamás