pianul-sperantei-1

A remény zongorája a Caritas idősotthonaiban

A Nagyváradi Művészeti Líceum három diákja adott klasszikus zenei koncertet az Egyházmegyei Caritas által működtetett Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont lakói számára, a Remény zongorája elnevezésű projekt keretében 2017. július 10-én, Lavinia Dragoș tanárnő vezetésével. A projekt a Közösségért Alapítvány támogatásával valósult meg.

„A diákokkal együtt szerettünk volna kilépni kicsit az iskolai koncerttermekből, es elvinni a klasszikus zenét olyan helyekre is, ahova rendes körülmények között ritkán jut el: árvaházakba, idősotthonokba, fegyintézetekbe, fogyatékkal élő személyekhez, akik nem tudnak koncertekre járni” – nyilatkozta Lavinia Dragoș tanárnő.

 

Mint hozzátette, az aktivitás által mindkét fél nyer, hiszen szépséget és örömet visznek nehézsorsú emberek életébe, ugyanakkor a diákok is tapasztalatot nyernek. „Megtapasztalják, hogy az ujjacskáikkal csodákra képesek. Sokkal többet ér egy ilyen tapasztalat, mint egy szakmai díj elnyerése. Mikor látja az ember, hogy a művészete által képes megérinteni a hallgatóságot, mikor lélegzet-visszafolytva hallgatják és gyönyörködnek a zenéjében, az az igazi elégtétel. Ez egy díj a léleknek, ami ingyen van, és amihez semmi más nem fogható. Ennek felismerésére igyekszem nevelni a diákokat” – tette hozzá Lavinia Dragoș.

A hétfői koncert keretében Alexandru Faur és Dragoș Diță III. osztályos tanulók, valamint Mihnea Chișbora VII. osztályos tanuló többek közt Burgmüller, Beethowen, Chopin és Liszt szerzeményeket adott elő. A fellépőkhöz csatlakozott Lavinia Dragoș tanárnő is, aki többek közt négykezest is játszott a gyerekekkel. A színvonalas koncertet szavalattal egészítette ki Mureșan Haizer Márta, a Szent Erzsébet Otthon lakója, aki Eminescu verssoraival válaszolt a gyermekek előadására, illetve felvezetett néhány zeneművet.

 

„Rendkívüli koncert volt. Hihetetlenül békés ez a hely. A bentlakók teljes odaadással hallgattak minket, csendben, csak a lélegzetüket lehetett hallani egy-egy érzelmes darabnál. Ez nagy örömet jelent nekünk. Büszke vagyok a diákjaimra, akik lámpalázzal érkeztek ide, de feloldódtak a szívélyes fogadtatástól. Kiváló hallgatóságunk volt, és örültünk, hogy az egyik hölgy szavalt is nekünk” – nyilatkozta a zenetanárnő.

A remény zongorája projekt keretében a Művészeti Líceum csapata július 12-én, szerdán a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősek Otthonában is koncertet tartott.

 

Forrás: caritascatolica-oradea.ro