szalag_szilagysomlyo_soltesz_3

Szent István király ünnepe a nagyváradi egyházmegyében

A magyarok apostoli királya, Szent István, Biharon, Nagyvárad közelében alapított püspökséget, 1010 táján. 1091-ben a kunok Bihar várát feldúlták, ekkor Szent László király a püspökség székhelyét a földrajzilag alkalmasabb, védhetőbb, közeli Körös-parti területre, a későbbi Váradra helyezte át. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye több pléb ániáján is ünnepeltek ezen a hétvégén.

2017. augusztus 19-én, szombaton Szent Istvánt király pártfogását kérve áldotta meg Böcskei László megyés püspök a  szilágysomlyói római katolikus plébánia felújított közösségi házát. Az ünnepségen a főpásztor mellett beszédet mondott Kuglis Gábor plébános, Józsa Nándor egyháztanács elnök, Soltész Miklós államtitkár, közreműködött  Garamvölgyi Anett kobozművész, illetve a plébánia kórusa.

 

2017. augusztus 20-án, vasárnap Magyarpatakon ünnepelt Böcskei László megyés püspök. A kizárólag szlovákok lakta településen a magyar szentek is nagy tiszteletnek örvendenek: a Szent István tiszteletére emelt templomban helyet kapott Szent László és Szent Erzsébet is. A 12.00 órakor kezdődött szentmise után a főpásztor részt vett a szlovák fiatalok számára szervezett fesztiválon is, buzdítva a fiatalokat, hogy ragaszkodjanak Szent István és Szent László király örökségéhez.

 

KÉPEK SZILÁGYSOMLYÓ

 

KÉPEK MAGYARPATAK