4

Elsőáldozás Bélfenyéren

A hónap utolsó vasárnapján, 2017. augusztus 27-én ünnepre gyűltek össze a hívek Bélfenyéren, ugyanis elsőáldozási szentmisén vettek részt. Nyolc gyermek járult először a szentáldozás szentségéhez, akik egy évig intenzív tanulással készültek, majd a szentgyónásban megtisztulva találkoztak Jézussal a szent ostyában. A gyerekeket Kiss Márton bélfenyéri plébános és Mateoc Dávid másod éves papnövendék készítette fel az elsőáldozásra hittanórák keretében.

 

Dénes Zoltán újirázi plébános volt a szentmise főcelebránsa és ünnepi szónoka, aki buzdította mind az elsőáldozókat, mind szüleiket, és értük ajánlotta fel a szentmisét is.

Prédikációjában a szónok az elsőáldozás szépségéről mesélt az egybegyűlteknek: “Amikor valaki nagy hatalom birtokában van, életrajzi könyveket írnak róla. Mikor az embereket megkérdezik, melyik volt fiatalságuk legboldogabb napja, sokan válaszolják, hogy az elsőáldozás napja. Aki megmarad ezen az úton, amelyen most elindul, az boldog lesz, aki letér, az elesik, összetörik – figyelmeztetett a vendég lelkipásztor. Végszóként így szólt a gyermekekhez: “A jövő nemzedékének áldása vagytok ti, akik most járultok először szentáldozáshoz.”

 

A szentmisében az elsőáldozók és szüleik az Ez az a nap, mit az Úr rendelt és a Te vagy a fény a szívemben Jézus énekeket énekelték el közösen.

A helyi plébános, Kiss Márton már hagyományt teremtett Bélfenyéren, amely szerint az elsőáldozást minden évben egyhetes hittantábor követi, ahol a kis keresztények tovább gyarapíthatják tudásukat a vallás területén és a napi szentmisén szentáldozáshoz járulhatnak.

 

Petran-Balázs Natália

Fotó: Kulcsár Mária