3

Templombúcsút ünnepeltek Bélfenyéren

Bélfenyéren 2017. szeptember 3-án ünnepelték Szűz Mária születésnapját.

Kisboldogasszony megünneplésére gyűltek össze vasárnap a bélfenyéri közösség hívei, valamint a Tenkéről, Görbedről, Bélből, Nagyszalontáról, Nagyváradról és Belényesből érkező vendégek. A Szűz Mária tiszteletére szentelt templomban idén Kristófi János Zsigmond karnagy, orgonaművész és a Nagyváradi Székesegyház Kórusának éneke tette magasztosabbá az ünnepet.

 

A szentmise főcelebránsa Jitaru Szél Antal belényesi plébános volt, vele koncelebrált Lőrincz Ottó kanonok, nagyszalontai plébános, a tenkei egyházkerület esperese, Fügedy Antal Levente mezőbikácsi plébános, Egeli József tenkei plébános és Kiss Márton helyi plébános.

 

Jitaru Szél Antal atya homíliájában elmondta, hogy milyen csodálatos hely a templom, melyet a mi őseink építettek, ahová évszázadok óta az Istent szerető emberek eljöttek, hogy kérjenek és megköszönjenek. Mária oltalmába ajánlották ezt a templomot. Kicsoda Mária a mi számunkra? A hitetlenek azt mondják egy közönséges asszony. Az angyal kegyelemmel teljesnek nevezi Szűz Máriát. Mi volt az, amiért Isten kiválasztotta Máriát? Az igazi krisztuskövető jellemzője az alázat. Mária sohasem panaszkodott, csak csendben tette, amit tennie kellett, hogy Istent elhozza az emberek közé. Ha Mária példáját akarjuk követni, ne várjuk el, hogy mások szolgáljanak, hanem mi siessünk segítségére másoknak.

 

A szentmise végén Kiss Márton atya megköszönte a szónok, a koncelebráló lelkipásztorok és a kórus szolgálatát, valamint a hívek segítségét az ünnep előkészítésében. A vasárnapi ünnep szeretetvendégséggel zárult.

 

Petran-Balázs Natália

Fotó: Szuhai Sándor