7

Bélfenyéri hittan és önismereti tábor

Idén augusztus utolsó hetében tartották meg a már több éves hagyománnyal rendelkező bélfenyéri hittan tábort.

A helyi Római Katolikus Plébánia és Kolping Család Egyesület által, a nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával minden évben megszervezik Bélfenyéren a gyermekeknek és fiataloknak szóló egyhetes hittan tábort. A tábor idén a hittani ismeretek fejlesztése mellett több önismereti előadást és játékot is tartalmazott. A kötődés, fejlődés, akarat edzése, kitartás, bizalom Istenben, szeretet, kommunikáció és konfliktuskezelés voltak a hét fő témái, s az ezekhez kapcsolódó tevékenységek a szeretet és a bizalom légkörében sok-sok játékkal, napi szentmisével egybekötve zajlottak.

 

A bélfenyéri gyerekek mellé több helységből érkeztek résztvevők a táborba: Tenke, Nagyszalonta, Nagyvárad, Csernakeresztúr, Kisjenő és Székelyhíd, összesen 103 gyermek, akiknek jelentős része a 2016-os táborban is részt vett és idén is visszavágyott.

Több lelkipásztor, hittantanár, önkéntes, pszichológus, zenész előadó töltött el egy-egy napot, mások teljes hetet a táborozókkal. Például a 88-as számú nagyváradi Szent László Cserkészcsapat 5 fiatal tagja Szilágyi Gyula parancsnok vezetésével egész héten át aktív segítője volt a Kiss Márton, bélfenyéri plébános által összeállított táborvezető csapatnak.

 

A tábori hét első napja az ismerkedő játékokkal, csapatbeosztással, csapatnév választással, csapatzászló készítésével zajlott, melyet a szentmise bensőséges hangulata koronázott meg.

A második napon az interaktív előadások után, Imre Edit szerzetesnő liturgikus táncra tanította a gyermekek egy részét, mások bizalomjátékokkal próbálkoztak, megint mások a rugby-vel ismerkedtek, s voltak akik az íjászatot részesítették előnyben. A szentmisére aznap Tasnádszántóról érkezett a lelkes zenész csapat Husztig Róbert atya vezetésével.

 

Szerdán a reggeli ima és meditáció után buszra szállt a kis csapat és Nagyszalontán folytatták a táborozást. Sok játék, sport, séta, városnézés, majd előadások, és szentmise zárta a napot.

Csütörtökön a madarászi strandra látogattak el a táborozók. A fürdés után Nagyszalontára visszatérve Kiss Géza koncertjén vettek részt délután a gyerekek, fiatalok, akik a szervezőkkel együtt perdültek táncra. A szentmisén Ervin atya buzdította a gyerekeket az együttműködésre. Elbúcsúzva a szalontai vendéglátótól, Makkai István házvezetőtől, Bélfenyér felé vette útját a táborozók csapata.

 

Pénteken a szokásos reggeli rituálé – reggeli ima, meditáció, reggeli torna, étkezés – után Jani atya a zarándok című előadással indult a nap, melyet ki-ki elcsodálkozva hallgatott…..több ezer kilómétert gyalog megtenni Istenért, magunkért és embertérsainkért….óriási dolog! Játék és csoportbeszélgetés következett, szentmise Tibor atyával, majd ismét előadások. Este a tábortűz mellett játszott, dalolt a csapat, majd Szuhai Sándor Földalatti ösvény című diavetítését csodálták meg közösen.

 

Az utolsó nap a gyerekek kincskeresőset játszottak, de nem a hagyományos értelemben, itt egymást kellett megtalálniuk, hiszen a másik ember kincs kell legyen számomra. A szentmisén minden csapat bemutatta az általa választott csapatnév – bibliai személy – életének egy jelenetét, ki tánccal, ki énekkel, ki verssel, ki örömkönnyekkel. Kiss Márton atya celebrálta a táborzáró szentmisét, s a gyerekeket arra buzdította, hogy amit itt elkezdtek otthon folytassák, amit itt tanultak, otthon átadják, mert a szeretet olyan, hogy minél többet adunk, annál több marad. Majoros Attila a Mária Rádió zenei szerkesztője felelt a tábor hangulatos lezárásáért egy koncerttel ajándékozta meg a búcsúzkodó gyerekeket, fiatalokat.

 

A tábor szervezői köszönik az előadók, önkéntesek, támogatók segítségét. Elsősorban a nagyváradi Római Katolikus Püspökség és Böcskei László püspök atya támogatását, a Mallersdorfi Ferences Nővérek nagyváradi rendfőnöke, Renáta nővér, valamint az Elidor Pékség hozzájárulását. Bíznak a jövőbeni együttműködésben is, hiszen 2018-ban is tervezik a bélfenyéri hittan tábor megszervezését.

 

Petran-Balázs Natália