1bojte_okt1_029

Böjte Csabával ünnepelték a tanévnyitót Székelyhídon

A székelyhídi Szűz Mária, a Világ Királynéja tiszteletére felszentelt római katolikus templomban 2017. október 1-én, vasárnap, 11.00 órakor Lisieux-i Szent Terézről emlékeztek meg és tanévnyitó szentmisét ünnepeltek.

A szentmisét Ozsváth József helyi plébános, Böjte Csaba OFM, és Táncos Levente-György dicsőszentmártoni plébános mutatták be.

A Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz 24 évet élt, de a hit és a Krisztus-követés olyan „kis útját” élte és írta meg, hogy II. János Pál pápa 1997. október 19-én egyház tanítói címmel illette, amit rajta kívül három nő kapott meg: Sziénai Szent Katalin, Avilai Szent Teréz és Edith Stein Szent Benedicta.

Böjte Csaba szentbeszédében kiemelte Kis Szent Teréz példamutató életét, aki apácaként egész életét felajánlotta Istennek. Szeretni nem csak akkor kell, amikor megérdemli valaki, hanem állandóan maradjunk meg, ne térjünk le a szeretett útjáról. Kis Szent Teréz ezt saját életében megtörtént esettel támasztotta alá: az utunkba gördülő akadályok, nehézségek nem minden esetben jelentenek rosszat, sőt, szükségünk van a küzdelemre, a feladatokkal való megbirkózásra, hiszen ezáltal erősödünk meg. Puskás Ferenc, minden idők legjobb labdarúgója is csodálatos sport karriert, élet utat járt be: a hit, a remény, akarat, kitartás, nélkül nem sikerülhetett volna neki. Nyugodtan nevezhetjük a szeretet doktorának Kis Szent Terézt, tiszteljük, szeressük őszintén embertársainkat, gyakoroljuk az alázatot és önmegtagadást. Akkor is kell szeretni, ha nagyon fáj, hiszen „Jézus vérző szívvel is szeretett minket és mindig szeretni fog.

 

Kis Szent Teréz szellemében minden nap próbáljunk a magunk apró dolgaiban jók lenni, és Isten minket körülvevő szeretetének jeleit észrevenni és megköszönni, tetteinkben és imáinkban.

Sok sikert kívánt a gyerekeknek az iskolába, tanuljanak sokat, feladataikat szeretettel, jósággal vállalják fel, figyelmesek legyenek, viselkedjenek rendesen.

A szentmise során a Tihanyi Dániel Magyarországi színész éneke (Leonard Cohen: Halleluja) emelte az ünnepi alkalom hangulatát.

Az ünnepség végén Ozsváth József Székelyhídi római katolikus plébános megköszönte mindenkinek a segítséget, támogatást, szeretet és hogy ilyen sokan részt vettek a szép ünnepen.

 

Kép és szöveg: Tatai István