dsc_0309

Margittán találkoztak az egyházmegye ministránsai

Nyolcadik alkalommal szervezett találkozót a Nagyváradi Egyházmegye ministránsai részére az egyházmegye Ifjúsági Lelkészsége. A 2017. szeptember 30-i rendezvény helyszíne – immár második alkalommal – Margitta volt. A Szent László király lelkületével szolgáljatok az Úrnak és egymásnak! mottójú program lebonyolításában oroszlánrészt vállalt a Konrád Katalin által vezetett Partiumi Háló Egyesület, de a helyi fiatalok és a családos csoport tagjai is kivették a részüket a munkából.

A házigazdák örömmel és szeretettel várták az egyházmegye különböző településeiről érkező fiatalokat, akik közül sokan már régi ismerősökként üdvözölhették egymást. Minden csoportot elkísért a plébánosa is, így az alkalom a papok részére is a találkozás, az együttlét lehetőségét nyújtotta.

A reggeli regisztráció után az Árpád-házi Szent Margit templomban játékos ráhangolón mélyítették el ismereteiket a résztvevők, a helyesen válaszolók jutalomban is részesültek. A hangulatos zenés programot Szabó Ervin, a Szent László Teológiai Líceum spirituálisa vezette, a hangszeres ifjúsági zenét a tasnádszántói fiatalok biztosították.

 

A program központi eseményének számító ünnepi szentmise 11.00 órakor kezdődött, Böcskei László megyés püspök főcelebrálásával. A főpásztor homíliájában kiemelte, nagyon örül annak, hogy lehetőség van egy külön alkalmat szervezni, amikor az oltár körül szolgálók találkozhatnak, nemcsak egymással, a papokkal, hanem az Úr Jézussal is. A ministráns nemcsak Jézus barátságát élvezi, nemcsak az Ő szolgálatában áll, hanem elmondhatja, hogy szereti Jézust. Ebben a szeretetben kell megerősödnie és egymást megerősítenie minden ministránsnak.

 

A szentbeszédből nem maradt ki az egyházmegye idén ünnepelt patrónusa, Szent László sem. A hozzá kapcsolódó két történettel a főpásztor az imádság, a jó Istennel való kapcsolattartás fontosságát példázta. De azokról a „cselekről” is szólt, amelyek távol tarthatják a ministránsokat az oltárszolgálattól, ugyanakkor kedves, meleg hangon buzdított az ezeknek való ellentmondásra.

 

A szentmise után a közel háromszáz résztvevő körmenetben vonult fel a helyi sportpályához, ahol az ebéd elfogyasztása után akadályversenyen vettek részt. Az idei évben az azonos településről érkezettek együtt versenyeztek, így is erősítve az egymás közötti kötelékeket. A versenyszámok után zenés, táncos program, a kötetlen együttlétre is lehetőséget biztosító idő következett. A jó hangulatban telt program a vetélkedő eredményhirdetésével zárult, majd a lelkes résztvevők a jövő évi viszontlátás reményében búcsúztak egymástól.

 

A találkozó minden bizonnyal elérte kitűzött célját, hiszen a rendezvény jó lehetőséget nyújtott az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak az ismerkedésre, a tapasztalatok- és a szolgálattal járó öröm megosztására.

 

Kép és szöveg: Lázár Tamás

 

KÉPEK