st_jozsef_kozpont

Ingyenes előadás a cukorbetegségről

Október 12-e és 16-a között a 2-es típusú diabétesz megelőzéséről és kezeléséről tart két előadást Nagyváradon, és egyet Fugyivásárhelyen, a hollandiai Coby Willemsen, integratív egészségügyi szakápoló, bejegyzett nővér (RN), a Caritas Catolica meghívására. A képzések angolul, szimultán magyar nyelvű tolmácsolással zajlanak majd az alábbi program szerint:

  • Október 12-én, csütörtökön 16 órától a Nagyváradi Caritas Catolica új székhelyén (Piața Ion Creangă, 2 szám – egykori Szent József Kórház épülete)
  • Október 13-án, pénteken 17 órától a fugyivásárhelyi református templomban
  • Október 16-án, hétfőn 15 órától a nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban (Spartacus utca, 31/A – az olaszi park hátánál)

A részvétel díjmentes, de a nagyváradi előadásokon a helyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a 0749119722-es telefonszámon lehet csütörtökig naponta 10–16 óra között.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a cukorbetegek száma 1980 óta a négyszeresére nőtt – s 2014-es statisztikák szerint 422 millió embert érint világviszonylatban. Köztük is megnőtt a cukorbetegségben szenvedő fiatal felnőttek aránya. A 2-es típusú diabétesz nagyobb arányban jelentkezik a gazdaságilag visszamaradottabb országok lakosságánál, és nem mindig fedezik fel idejében. A diabétesz vakságot, veseelégtelenséget, szívrohamot, agyvérzést is okozhat, illetve az alsó végtagok elvesztését.

Egyre több tanulmány mutat arra, hogy a 2-es típusú diabétesz valójában egy életstílus-betegség, ami azt jelenti, hogy megfelelő táplálkozással és egészséges életmóddal a tünetek megszüntethetők, illetve a betegség visszafordítható.

A körülbelül két és fél órás előadás keretében szó lesz a cukorbetegség kiváltó okairól, tüneteiről, szövődményeiről, megelőzéséről, illetve a szükséges életmódbeli változtatásokról.