ismet_egtek_1

Ismét égtek az együttérzés mécsesei Nagyváradon

A Szegénység elleni küzdelem világnapján, 2017. október 17-én, kedden, gyertyagyújtással hívták fel a figyelmet a kevésbé szerencsés sorsú emberekre Nagyvárad főterén a római katolikus és görög katolikus karitász szervezetek, az immár hagyományossá vált Egymillió csillag elnevezésű rendezvény keretében.

A segélyszervezetek önkéntesei már a délután 18.00 órára hirdetett kezdés előtt kirakták mécsesekből a katolikus karitász jelét, a lángoló keresztet, amely Krisztus emberek iránti szeretetének tüzét szimbolizálja. Ehhez az ábrához tehettek hozzá egy-egy mécsest mindazok, akik jelen voltak az eseményen, fokozatosan tovább bővítve a fény körét. A rendezvény keretében a Caritas Catolica önkéntesei ingyen teát osztottak a résztvevőknek.

 

Az esemény nyitásaként Böcskei László római katolikus és Virgil Bercea görög katolikus püspökök megáldották az együttérzés mécseseit, majd szentírási részek felolvasása következett, két nyelven.

Az egybegyűlteket Olimpiu Todorean, a görög katolikus Caritas Eparhial vezetője köszöntötte. „Vannak egyedülálló anyák, akik azért kerülnek az utcára, mert veri őket a férjük, vagy elüldözi a családjuk, és semmi közük nincs az alkoholhoz, vagy a prostitúcióhoz. Vannak idős emberek, akiket gyermekeik tesznek az utcára, miután tulajdonukba szállt a szülői ház. Vannak árva és rendszeresen bántalmazott gyermekek. Vannak egészséges férfiak és nők, akik elveszítették munkahelyüket. Vannak kilakoltatott családok és sok más szerencsétlen ember, aki megszenvedi a sors fintorait. Őrajtuk próbálunk segíteni, őértük égnek most a szolidaritás mécsesei” – hangsúlyozta.

Mint rámutatott, a mécsesek meggyújtása nem tényleges segítséget jelent, hanem egy szimbolikus gesztus és figyelemfelkeltés. Ezzel együtt a résztvevőknek alkalmuk nyílt arra, hogy megismerjék a katolikus segélyszervezetek által nyújtott segítség fajtájit, illetve arra hogy a helyszínen adományokkal támogassák a szegénykonyhák, otthoni beteggondozói központok, idősotthonok, gyermekotthonok működését.

Böcskei László római katolikus megyéspüspök beszédében arra mutatott rá, hogy a szimbolikus gesztusok fontosak, de nem elegendők. Emellett a szegénység ügyében nagyobb mértékű szerepvállalásra hívta fel a politikai vezetőket is. „Remélem, hogy ezeknek a mécseseknek a fénye méginkább megerősíti mindnyájunkban a keresztényi küldetést, hogy ne menjünk el olyan könnyen azok mellett a realitások mellet, amelyek a rászoruló emberek számára egyáltalán nem szimbolikusak” – fogalmazott.

 

„A szegénység nem magyar vagy román, római katolikus vagy görög katolikus. A szegénység egyetemes. A szegények egyszerűen szegények, és gyakran nem is annyira anyagi támogatást várnak tőlünk, mint inkább egy kedves szót, vagy egy kis türelmet, hogy meghallgassuk őket” – fogalmazott a maga rendjén Virgil Bercea görög-katolikus püspök.

Felszólalt még a rendezvényt támogató Bihar Megyei Tanács elnöke, Pásztor Sándor, valamint a Szociális és Közösségi Ügyek Nagyváradi Hivatalának vezetője, Arina Moş is. Mindketten üdvözölték a katolikus segélyszervezetek közös kezdeményezését.

A rendezvény második felében a Caritas szervezetek önkéntes énekesei gyönyörködtették meg a közönséget. A műsor keretében Kosza Emma felemelően szép a capella előadásában elhangzott a Szeretet himnusza, majd Geambaşu Izabella bíztatta az embereket a jóság még több megnyilatkoztatására az angol nyelvű We Can Do More című számmal. A műsort Ovidiu Lazăr két dala zárta. A fiatal nagyváradi tehetséget, aki 2015-ben személyesen Ferenc pápának is énekelt, a Vocea României televíziós tehetségkutató műsorban ismerhetett meg a nagyközönség. Keddi fellépése záróakkordjaként a We are the world című dalt interpretálta, s a refrénben megénekeltette a közönséget is.

Az eseményt „A szegénység elleni küzdelem világnapja” projekt keretében a Bihar Megyei Tanács Projektmegvalósítási és Fejlesztési Igazgatósága (DDIP) támogatta.

 

Szombati Gille Tamás