csoport

Zarándoklat a liliomos herceg nyomában

Szent Imre herceg ünnepét követő kedden, 2017. november 7-én a hagyományhoz híven a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum V. A, VI. A, B, VIII. A, IX. B, C, D osztályos diákjai, Nagy Enikő, Károlyi Gabriella, Benedek Ramóna, Popovici Tünde, Catona Valéria osztályfőnökök és Szabó Ervin spirituális atya vezetésével elzarándokoltak Hegyközszentimrére.

 

A tanulók részleteket olvastak fel a Szent Imre legendából, az Intelmekből, amelyek által megelevenedett előttük a „liliomos herceg” imádságos lelkülete, erkölcsi nagysága.

 

A litánia által a magyar ifjúság védőszentjének segítségéért könyörögtek a zarándokok, majd ezt követően a Szent Imre szobor előtt felcsendülő közös ének az Árpád-ház szentjeinek példaértékű életét elevenítette fel, amely több száz év távlatából is követendő példa minden ember számára.

 

A kegyelet virágainak elhelyezése után a falu fölött épülő Szent Imre kápolna előtti imával zárult a zarándoklat. Vidám gyermekzsivaj törte meg a falu csendjét a ragyogó napsütésben, és a diákok által felolvasott vers szavai életre keltek:

„Szent Imre szelleme felettünk lebeg,

Áhitatot árasztva szét,

A magyar ifjakat várja, hogy kövessék,

S fogják tiszta, szent kezét.”

(Cserjési Sándor: A veszprémi várban)

 

Benedek Ramóna