szt_marton_bucsu_4

A nagyváradi Szent Márton Idősotthon kápolnájának búcsúját ünnepelték

A Caritas Catolica által működtetett váradszőllősi Szent Márton Idősotthon kápolnájának búcsús szentmiséjét Böcskei László megyés püspök mutatta be 2017. november 13-án, hétfőn, az intézmény névadó szentjének ünnepén. A rendezvényen a katolikus karitász mindkét váradi idősotthonának lakói képviseltették magukat, ugyanakkor a székeskáptalan jelentős része is jelen volt az ünnepségen, hogy a bentlakó szépkorúak örömében osztozzon.

„Annak ellenére, hogy Tours-i Szent Márton sok évszázaddal ezelőtt élt, közel áll hozzánk, mert olyan történetekben gazdag az életének kibontakozása, amelyek bennünket is megszólítanak. Azaz nem csak szemléljük és tudomásul vesszük, azt hogy mit is tett, hanem mintát találunk nála ahhoz, hogy mindennapi cselekedeteinkben mi is Isten akarata szerint tudjunk élni” – mutatott rá prédikációjában a megyés püspök.

 

„A mai ember hajlamos azt gondolni magáról, hogy sokkal többre képes, sokkal jobban átlátja a világ titkait és jobban megfelel azoknak, mint a több évszázaddal ezelőtt élő emberek. Azonban ha őszinték vagyunk önmagunkhoz be kell, lássunk bizonyos igazságokat. A jelenkori realitások azt mutatják, hogy bár fejlődésében a világunk igen előrehaladott a kibontakozás útján, az alapértékek elsajátítása és gyakorlása szempontjából nem azonos mértékű és nem arányos a fejlődés” – tette hozzá Böcskei László.

A főpásztor ugyanakkor arra biztatta az idősotthonok lakóit, hogy bármilyen helyzetben vannak is, igyekezzenek értéket adni életüknek az által, hogy odafigyelnek társaikra és egy-egy szóval vagy gesztussal szerető légkört teremtenek maguk körül. „Önmagunk elfogadása nem beletörődést jelent egy ideiglenes állapotba, hanem inkább azt, hogy Isten terve szerinti kibontakozását látjuk életünknek” – hangsúlyozta, majd hozzátette – „A mi kis tetteink által is jobbá és szebbé lehet ez a világ, mert valamennyien kimeríthetetlen tartalékoknak a hordozói vagyunk. Mindig fel tudunk ajánlani valamit másoknak”.

 

Az egyházmegye elöljárójával koncelebrált Rajna József fugyivásárhelyi plébános kanonok, a katolikus karitász igazgatója, Pálos István váradszőllősi plébános, Kóhr Balázs kanonok, és Vakon Zsolt püspöki titkár. A szentmisét követően a résztvevők az idősotthon földszinti nagytermében közös szeretetvendégségen vettek részt.

 

Szombati Gille Tamás