erzsebet_nap_oregotthon_1

Erzsébet-napot ünnepeltek az Árpád-házi szentről elnevezett idősotthonban

Az intézmény névadó szentjének tiszteletére mutattak be búcsús szentmisét 2017. november 20-án, pénteken, a Caritas Catolica által működtetett váradolaszi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban. A szertartást, melyet a Mária-rádió is élőben közvetített, az aranymisés Mons. Fodor József általános helynök mutatta be, Rajna József fugyivásárhelyi plébános kanonok, a katolikus karitász igazgatója, Kóhr Balázs kanonok, és Egeli József tenkei plébános koncelebrálásával.

„Árpád-házi Szent Erzsébet minden idők emberének példaképe lehet. Mindnyájan feltekinthetünk rá, mert egy olyan csodálatos asszony volt, aki szentté tudott lenni a Wartburgi vár mulatozásainak közepette, egy asszony, akinek lelkéből a Krisztus-szeretet öröme sugárzott, és az Eisenach-i kocsma istállójának kitaszítottságában is boldog volt. Egy asszony, akinek részvevő szeretete a kötényében levő kenyereket rózsákká változtatta. Egy asszony, akinek környezete megbocsáthatatlan bűnnek bélyegezte, hogy állásának méltóságáról megfeledkezve lehajol a szegényhez és magához öleli az egész szegénységet. Egy asszony, aki nem veszíti el lelki nyugalmát akkor sem, amikor egy azok közül, akikkel éveken át jót tett, az utca sarába taszítja őt. Egy asszony akinek, amikor már semmije sem volt, mégis asztalánál vendégül látta Wartburg szegényeit” – mondta prédikációjában Mons. Fodor József általános helynök. „Ilyen szentekre van szüksége a mai világnak és ilyen egyénekre, akik tudnak nagylelkűen szeretni” – tette hozzá.

 

A szentmisét követően a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai és tanárai verses, zenés műsorral köszöntötték a Szent Erzsébet Központ lakóit, hozzátartozóikat, valamint a karitász jelenlevő alkalmazottait és ellátottait, akik családias közösségben, áhítattal hallgatták a szebbnél szebb dallamokat és verssorokat.

„A felkérés az Otthon részéről érkezett, hogy részt vegyünk és ünnepélyesebbé tegyük ezt a búcsúünnepet. Nagy örömmel, igennel válaszoltunk erre a megkeresésre, mivel a Nagyváradi Művészeti Líceum egyik hivatása az, hogy a tehetséget kibontakoztassa és megmutassa a nagyvilágnak és úgy gondoljuk, hogy ennek a tehetségnek mindenki számára láthatóvá kell válnia, úgy a fiatalság, mint a szépkorúak számára is. Nem beszélve arról, hogy talán ők értékelik a legjobban mindazt a munkát, ami nálunk zajlik nap mint nap” – nyilatkozta Nagy Gabriella igazgatóhelyettes.

A műsor keretében Porsztner Abigél X. osztályos tanuló Pergolesi Stabat Mater című darabjának egy tételét adta elő Benczédi Mónika tanárnő zongorakíséretében. Ezt követően Szűcs Tamás X. osztályos tanuló Dsida Jenő Megbocsátod-é című versét szavalta el, Bódi Mátyás IX. osztályos tanuló pedig Beethoven Holdfény szonátájának első tételét játszotta el. A műsort az alkalomhoz illő darabbal zárták, Béres Csilla tanárnő Schubert Ave Mariá-ját énekelte el Benczédi Mónika tanárnő zongorakíséretében.

A műsort követően az idősotthon lakói, illetve a meghívott vendégek és lelki vezetők közös szeretetvendégségen vettek részt.

 

Szombati Gille Tamás