diakok_1

Diákok adományoztak élelmiszert a szegénykonyhának

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség által szervezett Zöldségek és gyümölcsök hete keretében az egyházmegyei Caritas Catolica által működtetett nagyváradi szegénykonyha ellátottainak javára gyűjtöttek friss élelmiszereket a Constantin Brâncuşi Szakközépiskola diákjai. Az akció keretében a diákokat interneten és az osztályfőnökökön keresztül is felkérték az adakozásra. A IX–XII osztályosok két nap alatt összesen több mint 214 kilogrammnyi krumplit, hagymát, répát, káposztát, uborkát, fokhagymát, karfiolt, karalábét, és szezonális gyümölcsöket gyűjtöttek össze. Az adományokat Roxana Ţiplea önkéntes-koordinátor valamint a diákok képviselői 2017. november 23-án, csütörtökön adták át a szociális konyha vezetőjének.

 

„Szerettem volna egy komoly szervezetet találni, ahol tudom, hogy jó helye van az élelmiszer-adománynak, ezért választottam kedvezményezettnek a Caritas Catolica szegénykonyháját. Régóta hallottam már az itt végzett munkáról, és kerestem a lehetőséget, hogy segíthessek. Ez most meg is adatott” – nyilatkozta Roxana Ţiplea önkéntes-koordinátor, az iskola társadalomtudomány-tanára. „Az akció folytatásaként decemberben újabb gyűjtést szervezünk a szegénykonyha és az idősotthonok javára, jövő évtől kezdődően pedig szeretnénk minél több önkéntest bevonni az ételosztásba is” – tette hozzá a tanárnő.

Az adományt átadó diákok közül csütörtökön többen is segítettek a rászorulók számára nyújtott napi meleg ebéd kiosztásában. „Részt akartam venni ebben az akcióban, mert tudatában vagyok annak, hogy vannak nálunknál szerencsétlenebb körülmények között élő emberek, akiknek segítségre van szükségük. Szeretek segíteni, ahol tudok” – nyilatkozta a XII. osztályos Victor.

 

A fiatalok közül többen is kifejezték, hogy a jövőben is szeretnének részt venni hasonló akciókban. Az egyházmegyei karitász nagyváradi szegénykonyhája közel kétszáz személyt lát el, köztük hajléktalanokat, szegény családokat, valamint két idődotthon lakóit és egy diákbentlakás fiataljait. Az természetbeli és pénzbeli adományok óriási segítséget jelentenek a szolgáltatás folytonosságának biztosításában, különösen a hideg téli hónapokban. Előzetes egyeztetés nyomán adományok leadhatók a konyha székhelyén (Spartacus utca 31/A, Nagyvárad) hétköznaponként 8–15 óra között. Információk telefonon +40(0)359/427-777 vagy e-mailben caritas.oradea@gmail.com.

 

Szombati Gille Tamás