received_2

Textilszobrászat a Nagyvárad-szőllősi plébánián

A váradszőllősi plébánia vendége volt 2017. november 25-én Demény Gabriella paverpol textilműves oktató, aki a kézműves technikák érdekes világába vezette be a délelőtti foglalkozáson résztvevő gyermekeket és szülőket. Az alkotást egy kis bemutató előzte meg, melynek keretén belül a jelenlévők megtekinthették Demény Gabriella munkáit, aki részletesen mesélt arról, hogy mi mindenre alkalmazható a paverpol, amely egy ökotermék, levegőre száradó keményítő és ragasztóanyag, ami fán, textilen, papíron egyaránt használható. A holland művészek által kifejlesztett termékcsalád csak 2011-től érhető el Magyarországon is.

 

Kicsik és nagyok lelkesedéssel fogtak a közös munkához: formáztak, szárítottak, festettek, gipszfigurákat rögzítettek majd díszítettek. A kézműves foglalkozás közben lehetőség volt kérdezésre, így megtudtuk, hogy Gabriella néhány éve foglalkozik paverpol technikával, több kiállítása volt már és nagy szeretettel adja át tudását az erre kíváncsi kézműves közösségeknek. Mesélt arról, hogy kellemesen meglepődve tapasztalta azt, hogy az alkotás nem csak remek közösségépítő tevékenység, hanem valódi terápia is. Ennek felismerése ösztönözte arra, hogy olyan kézműves közösségekben is tanítson, mint a szolnoki Szivárvány Klub a Rákbetegekért, ahol gyógyultak és a betegséggel még harcolók együtt sajátítanak el különböző kézműves technikákat, és jótékony célú vásárokra viszik alkotásaikat. A kreativitás minden korosztályban és állapotban motivál, a lelki feltöltődés egy produktív formája, amely gyógyít és éberen tartja a lelket a szépre.

A foglalkozást követő napon a váradszőllősi plébániatemplomban nagyobb közönség is megtekinthette Demény Gabriella alkotásait, aki új ismeretekkel ajándékozta meg plébániai közösségünket.

 

Szlopp Bernadette