2

episcopia Romano-Catolică de Oradea va vernisa o expoziție la București

În cadrul unei conferințe de presă organizată luni, 11 decembrie 2017 la ora 11.00 în Sala Festivă a Palatului Episcopal, Excelența Sa episcopul Böcskei László a comunicat reprezentanților mass media care au răspuns invitației detalii despre două evenimente majore în viața Diecezei Romano-Catolice de Oradea: vernisajul expoziției Felix Terra, respectiv începerea lucrărilor de reabilitare și refuncționalizare a palatului baroc.

După ce le-a mulțumit reprezentanților presei colaborarea constuctivă de care au dat dovadă pe parcursul întregului an jubiliar, ierarhul a prezentat evenimentul care va avea loc la mijlocul acestei săptămâni în capitala României. Episcopia Romano-Catolică de Oradea, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Național Maghiar, Biblioteca Națională Széchényi, Arhivele Naționale ale Ungariei și Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, vernisează expoziția Felix Terra – Istorie și artă ecleziastică în Episcopia Romano-Catolică de Oradea, joi, 14 decembrie 2017, cu începere de la ora 17:00.

Evenimentul se va desfășura în prezența: ES Monsenior Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România, ES Monsenior László Böcskei, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea, ES Monsenior Ioan Robu, Arhiepiscop, Mitropolit Romano-Catolic de București, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal în cadrul Patriarhiei Române, Dl. prof. univ. dr. Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar în cadrul Administrației Prezidențiale, Dl. Victor Opaschi, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Dl. dr. Földesi Ferenc, Director al Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii Naționale Széchényi din Budapesta, Dl. dr. Aurel Chiriac, Director general al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea și Dl. dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Național de Istorie a României.

 

La sfârşitul Anului Jubiliar dedicat Sfântului Ladislau, Episcopia Romano-Catolică de Oradea beneficiază de posibilitatea prezentării într-un cadru ales a unei mărturii de spiritualitate deosebită, concretizată pe parcursul a peste 900 de ani prin obiecte de artă bisericească excepţională. Toate acestea vorbesc despre o manifestare puternică a credinţei catolice în rândul credincioşilor de pe meleagurile bihorene, aceştia căutând în exprimarea lor forme, pe care astăzi le admirăm drept capodopere ale creaţiei artistice. Pe parcursul a trei luni de zile, vor fi prezentate în Sala Marea a Muzeului Naţional de Istorie obiecte din patrimoniul istoric şi de artă bisericească legate de moştenirea Sfântului Ladislau. Pe o suprafaţă de expunere de 1000mp, pe lângă cele aproape 150 de piese din colecţie proprie a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, vor putea fi admirate şi piese care se află pentru prima dată în spaţii muzeale din România. Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 1 aprilie 2018.

 

Cea de a doua temă majoră a conferinței de presă a reprezentat-o începerea lucrărilor de reabilitare și refuncționalizare a palatului baroc, cel mai important și amplu monument de arhitectură civilă, realizat în stil baroc din țara noastră și probabil din sud-estul Europei. Clădirea ridicată între 1762 și 1776 se distinge prin monumentalitate exterioară şi somptuozitate interioară. Stilul adoptat pentru construcția sa este un import francez pe filieră austriacă (stilul baroc palatin francez cunoscut sub denumirea de cour d’honneur).

Obiectivul general al proiectului este reabilitarea și refuncționalizarea Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea în vederea reinserției în viața comunității, întăririi valențelor coezive ale obiectivului de patrimoniu, stimulării efectului de spill-over generat asupra dezvoltării locale și creșterii numărului de vizitatori.

Investiţia, de peste 6 milioane euro, este finanţată de Guvernul Ungariei. Lucrările vor fi executate de firma Abed Nego şi vor dura trei ani.

Îndelung pregătit, proiectul nostru de reabilitare şi refuncţionalizare a Palatului Episcopal a ajuns astăzi într-o fază concretă – a afirmat Excelenţa Sa episcopul Böcskei László.

Lucrările la Palatul Baroc vor începe pe 15 decembrie şi vor dura trei ani, fiind împărţite în trei etape. În prima etapă se va lucra la structura clădirii, arhitectura exterioară, instalaţiile exterioare şi va începe reabilitarea picturilor murale din interiorul palatului. Sperăm ca în cursul anului viitor să avem o faţadă nouă, un exterior nou pentru acest palat – a spus ierarhul.

Episcopul romano-catolic a mai precizat că, pe parcursul lucrărilor, palatul nu va fi complet închis, acesta urmând să mai găzduiască evenimente culturale, în special în Sala Festivă. De asemenea, pe măsură ce vor fi scoase la iveală picturile murale de pe pereţii Palatului, acestea vor putea fi şi vizitate de public.