2

Kiállítást nyit a püspökség Bukarestben és felújítják a püspöki palotát

Sajtótájékoztatóra hívta meg a média képviselőit 2017. december 11-én, hétfőn, 11.00 órakor, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. A tájékoztatónak két fő témája volt: a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumban megnyitásra kerülő kiállítás, illetve a püspöki palota rehabilitálási és újrahasznosítási munkálatok megkezdése. A díszterembe érkezett újságírókat, szerkesztőségek és média orgánumok képviselőit Böcskei László megyés püspök köszöntötte, megköszönve nekik azt, hogy egész évben partnerként együttműködve tájékoztatták az olvasókat, a nézőket és hallgatókat az egyházi eseményekről. Első témaként, a főpásztor és munkatársai ismertették annak a kiállításnak a részleteit, amely a Nagyváradi Püspökség szervezésében Felix Terra címen, a napokban kerül megnyitásra Bukarestben. A Szent László Emlékév lezárásaként ugyanis, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egyedülálló lehetőséget kapott az alapító szent király és a magyar katolicizmus évezredes történelmi és egyházművészeti hagyatékának bemutatására. A bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum meghívására és a két intézmény közös szervezésében, három hónapon át tartó kiállítást szerveznek a Szent László alapította egyházmegye történelmi és művészeti kincseiből a Román Nemzeti Múzeum épületének Nagytermében.

 

Csorba Sándor levéltáros tájékoztatása alapján, a több mint 1000 négyzetméteres tárlaton közel 150 jelentős kiállítási tárgy kerül bemutatásra, köztük számos olyan, az ország területén még sosem látott műkincs, mint Luxemburgi Zsigmond nagyváradi sírjának ékszerei, a Váradon keletkezett és a Szent László legendahagyomány számára felbecsülhetetlen értékű Dubnici Krónika, vagy egyházmegyénk talán legértékesebb művészeti hagyatéka, a flamand késő reneszánsz egyik remekműveként számon tartott belényesi Szűz Mária-kegykép.

A saját gyűjteményekből származó, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár és nagyváradi Körösvidéki Múzeum által kölcsönzött műkincsekből összeállított tárlat nem csak egyházmegye történetének legjelentősebb múzeumi eseménye, de az erdélyi katolicizmus talán legnagyobb hatású és minden szempontból Szent László nagyságához méltó megnyilvánulása Románia egyik országos jelentőségű kulturális intézetében.

Böcskei László megyés püspök hozzátette: az idei esztendőre készült, új Szent László-pásztorbotot is kiállítják, ezáltal is szeretnék hangsúlyozni, hogy feladatuk nemcsak az értékőrzés, hanem az értékteremtés is. A kiállítás helyszíneként azért is esett Bukarestre a választás, mert szeretnék megismertetni a román fővárosban is a gyökereiket. Olyan világban élünk, amely egyre arcnélkülibbé válik. A váradi egyházmegyének van arca, amelyhez minden kor a maga legszebbjét és legjobbját adta. Szeretnénk ezt hangsúlyozni, talán ezáltal jobban megismernek, és jobban meg is értenek majd minket – magyarázta a főpásztor.

A kiállítás 2017. december 14-én, 17.00 órakor nyílik meg ünnepélyesen, a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumban (Muzeul Naţional de Istorie, Bucureşti, Calea Victoriei 12), és 2018. április 1-ig lesz látogatható.

 

Második témaként a katolikus püspökség tulajdonában levő barokk palota felújításáról szóltak, a munkálatok első szakasza december hónap közepén kezdődik. Délkelet-Európa és Románia legjelentősebb, legösszetettebb barokk műemléke az 1762. és 1776. között épült Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota, amely monumentális külsejével és belső eleganciájával méltán tarthat számot nemzetközi érdeklődésre. A francia barokk palotaépítészet cour d’honneur vonulata Ausztria érintésével, az épületet tervező Franz Anton Hillebrandtnak köszönhetően került Nagyváradra, ahol a püspöki palota és a székesegyház a Kárpát-medence legnagyobb barokk műemlék-együttesét alkotja.

Matuz Zsolt projektfelelős beszámolója szerint, a nagyszabású beruházás a következő célkitűzések megvalósítását szolgálja: a palota statikai megerősítése és restaurálása, a műemlék épület belső felszerelése, a műemlék múzeummá való átalakítása műtárgyvédelmi szempontok alapján, az épület látogatóbaráttá tétele, különös tekintettel a fogyatékkal élők igényeire.

A felújítás összköltsége hatmillió euró, ennek első szakasza kétmillió euró, a költségeket a magyar kormány támogatásából fedezik. Három hónapot tartott a közbeszerzési eljárás, öt ajánlatot kértek, négyet kaptak a kivitelezésre, a munkát az Abed Nego Com kft. végzi majd. A megyés püspök elmondta, hogy a felújítás ideje alatt sem zárják le teljesen a palotát, melynek közművelődési szerepet is szánnak. Mint elhangzott, a palota tartogat még meglepetéseket, tudnak lemeszelt falfestményekről, amelyek a felújítás során bukkannak majd elő. Ezekről időközönként tájékoztatják a sajtót és az érdeklődőket, a felújítás minden egyes része követhető és nyilvános lesz.