1_premontrei

Gyimesi betlehemest mutat be Nagyváradon a Vadrózsák csapata

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Vadrózsák nevű csapata – V. A osztályos tanulók – 2017. december 7-én részt vett a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok szokásos havi összejövetelén, melyen bemutatták azt a gyimesi betlehemest, melyet a közép-európai SzékelyKapuk – ZöldKapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok-ra készítettek.

Bemutató útjukat december 12-én folytatták. Előbb az  Erdélyi Mária Rádióban hangfelvétel készült a Barsi Ernő által Gyimesközéplokon 1992-ben gyűjtött Betlehemesről.

 

Ugyanezen a napon, december 12 – én a Római Katolikus Óvodáért Egyesület meghívására a diákok Jézus születésének misztériumát mutatták be az óvodásoknak, akik figyelemmel kísérték előadásukat.

 

December 14-én a déli órában a gyermekek a Nagyváradi Szent Erzsébet Idősek Otthonába látogattak, ahol az időseket örvendeztették meg előadásukkal.

 

Ugyanezen a napon, december 14-én a késő délutáni órákban a gyermekek szüleik kíséretében a Nagyváradi Szent Rita Nőszövetség képviselőinek adták elő gyimesi betlehemesüket.

 

2017 december 15-én a Vadrózsák csapata a Nagyváradi Orsolya Óvoda meghívására az ottani óvodásoknak mutatták be rövid játékukat.  A gyermek megható figyelemmel követték az elődást.

 

Szintén december 15-én a CE – Union Krisztusért és Egyházért Bethánia CE Szövetség meghívására a Hátrányos Helyzetű Családok képviselőit jándékozták meg a népi betlehemessel.

 

Jövő héten folytatják útjukat, hogy minél több emberhez jusson el a régi szép csángó beszédet ötvöző játék.

 

Nagy Enikő