holland_4

Holland ruha termékeket kaptak az egyházmegye gyermekei

Az előző évek hagyományait folytatva idén is nagyszámú, kézzel kötött téli holmit adományoztak a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye gyermekeinek a Caritas Catolica segélyszervezet holland támogatói, a Boskoop-i Kelet-Európa Alapítvány-tól (SOEB). A meleg ruhákat egy holland nyugdíjas-csoport tagjai – mintegy 30 „nagymama” készítették –, akik fizikai korlátaik miatt már nem tudják elhagyni otthonaikat, kezük munkájával azonban szerettek volna hozzájárulni a romániai gyermekek boldogságához. Ezért egész év folyamán szorgalmasan kötögették a tüneményesebbnél tüneményesebb, színes gyerekholmikat, melyeket a SOEB önkéntesei gyűjtöttek be tőlük, hogy a karácsonyt megelőző hetekben Romániába szállítsák.

 

A mintegy 300 kötött pulóvert, 50 ponchót, 100 sapkát és sálat a SOEB képviseletében Piet és Ria Beukenkamp, valamint Bert és Francien van der Bruggen hozták el és osztották szét a Caritas Catolica munkatársaival. Míg az előző években a kedvezményezettek a megyeszékhelyhez közel eső, hátrányos helyzetű falvakban működő iskolák, óvodák, illetve roma közösségek voltak, addig idén az adományok többségét szlovák kisebbség lakta vidékekre juttatták el, többek közt Feketeerdő környékére, ahol a gyárak megszűnése óta sok család találja meg nehezen a megélhetését. S hogy az adomány jó helyre került látható volt a ragyogó, gyermeki szempárokból és széles mosolyokból.

 

A ruhaadományokból óvodások, nulladik osztályosok, illetve I–IV. osztályos elemisták részesültek, többek közt Felsődernán, Füvesen, Bodonoson, Cserpatakon, Monospetriben és Nagyváradon. A kötött holmik mellé ugyanakkor idén kisebb ajándékok, édességek és játékok is jártak. Ezeket szintén a hollandiai Boskoop-ban illetve a közeli egyházi közösségekben gyűjtötték össze, ahol hagyománnyá vált, hogy a mikulási ajándékozást követő napokban a gyermekek felajánlják azokat a régebbi játékaikat, amiket már nem használnak, de még jó állapotban vannak és más, kevésbé szerencsés sorsú gyermekeknek nagy örömet okozhatnak. Ezekből gyűltek össze az idei karácsonyi ajándékok, amelyeket a SOEB önkéntesei gondosan becsomagoltak és szétosztottak a pulóverekkel együtt.

 

„Jól volt látni, hogy ezek a gyermekek önfeledten tudnak örülni egy pulcsinak is. Ugyanakkor sok olyan iskolát és óvodát is meglátogattunk, ahol kevés volt a játék. Örülünk, hogy ezt is ellensúlyozhattuk egy kicsit. Jóleső érzés volt látni, hogy még a szegényebb régiókban is milyen rendesen öltözöttek és fegyelmezettek voltak a gyermekek, s milyen példás rend volt a tantermekben. A legtöbb helyen is fogadták el az ajándékot anélkül, hogy cserében a gyermekek egy kis műsort ne adtak volna elő. Nagyon ügyesek voltak. Melegséggel töltötték el a szívünket” – nyilatkozta az akciót követően Ria Beukenkamp, a SOEB képviselője.

 

Szombati-Gille Tamás