betlehemi_lang_3

Nagyváradra is megérkezett a betlehemi láng

Az elmúlt évek hagyományaihoz hűen a cserkészek közreműködésével, ezúttal advent 3. vasárnapján, 2017. december 17-én, a nagyváradi Székesegyházba is megérkezett a betlehemi láng, a szeretet és a béke szimbóluma.

A Székesegyházban 18.00 órakor bemutatott szentmise kezdetén adták tovább a Jakabffy Csongor vezette 94. számú I. Rákóczi György cserkészcsapat tagjai, egyikőjük pedig a főoltár melletti adventi koszorú három gyertyáját gyújtotta meg.
Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés-bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen.

 

Lámpásba zárva hozzák aztán repülővel Bécsbe, ahol egy nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei a lángot. Ezt követően a betlehemi láng szállítása a legváltozatosabb módon történik: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is szállítják, s adják kézről-kézre a cserkészek, hogy elvigyék otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen. Az otthonokban fénylő „betlehemi láng” imádságra hívó jelenléte összeköti a magyar családokat a világ különböző pontjain élő keresztényekkel, és elmélyíti az adventi előkészület lelkületét.

 

 

A gyertyával gyertyát gyújtva módszerrel továbbított láng, a béke fénye azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbítani. A karácsony szellemiségét szimbolizálja, utat mutat nekünk, ahogy a csillag is mutatta az irányt a pásztoroknak Jézus születésekor. Óvni, ápolni, gondozni kell, hogy ne aludjon ki, ahogy a békét és a szeretetet is az emberi szívekben.

 


A cserkészeknek Mons. Fodor József általános helynök, a Székesegyház plébánosa mondott köszönetet, aki egyúttal jelezte azt is: akik szeretnék, a sekrestyéből hazavihetnek otthonukba a lángból, mellyel a karácsonyi éjféli szentmisén a főoltár gyertyáit is meggyújtják.

 

Forrás: erdon.ro