13

A Caritas Catolika felújított káponáját áldotta meg a főpásztor

Böcskei László megyés püspök 2017. december 19-én áldotta meg az egyházmegyei karitász központi irodáinak helyt adó Szent József Központ kápolnáját. A katolikus segélyszervezet ez év januárjában költöztette át székhelyét az egykori Szent József Kórház épületébe, amelynek homlokzatát és földszinti helyiségeit sikerült ezidáig felújítani. Az épület dél-nyugati szárnyában elhelyezkedő kápolna esetében cél volt, hogy azt az eredeti állapotára állítsák vissza, ahogyan az a Vincés nővérek által alapított kórházban is működött.

 

A keddi ünnepség kiemelt vendége volt a Vincés-rendi Luciána nővér, aki mint élő emlékezet volt jelen és beszélt arról, milyen létfontosságú hely volt az egykori kórház életében a kápolna, melyet fiatalon gyakran látogatott. A szertartáson részt vettek a Caritas Catolica nagyváradi, margittai és tasnádi részlegeinek vezetői, és munkatársai.

Prédikációjában a főpásztor azt a képet idézte a jelenlevők elé, amikor az adventi időben a vatikáni Szent Péter téren összegyűlt hívek magasba emelik az általuk készített Jézus-szobrokat, hogy a pápa megáldhassa őket.

„Mikor a világ előtt felemelt Úrjézus képére gondolok, akkor arra is gondolok, hogy a Caritas ezt teszi, nem csak karácsonykor, hanem nap mint nap: próbálja Isten szeretetét felajánlani, megmutatni, odaajándékozni az embereknek. Próbálja mindig megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül éreztetheti, hogy senki sem kizárt, senki sem mellőzött, vagy elfelejtett, hanem minél többen megtapasztalják az életükben Isten megértő, gyógyító szeretetét. Nem csak decemberben, hanem az év minden napján” – fogalmazott.

 

„Kívánok a Caritas minden munkatársának erőt, türelmet és nyitott szívet, hogy mindig érzékenyek tudjunk maradni azokkal szemben, akik számára fontos a mi segítségünk. Ilyen értelemben szeretném megköszönni az ez évi tevékenységet mindenkinek. És itt nem csak az elöljárókra gondolok. Igaz hogy az ő vállukra sok gond és kihívás nehezedik, de ott van az a sok-sok munkatárs, különböző beosztásokban. Vannak olyanok, akik jobban feltűnnek az év folyamán. Mások a háttérből dolgoznak. Mindenkinek a helye, a szolgálata fontos ahhoz, hogy működjön és hatékony legyen a mai világban a karitász” – tette hozzá Böcskei László megyés püspök.

 

„Mikor erre az épületre nézek, akkor arra gondolok, amikor 70 évvel ezelőtt elvették a nővérektől, és most, 7 évi munka után, végre eljutottunk oda, hogy megáldhattuk a felújított kápolnát. Úgy érzem, hogy ez a legfontosabb forrás ahhoz, hogy az Isten áldása legyen a munkánkon és életünkön” – mondta Rajna József atya, az egyházmegyei karitász vezetője.

 

A kápolna megáldásának szerartását kötetlen beszélgetés és szeretetvendégség követte, melynek keretében a különböző kirendeltségeknél dolgozó Caritas-munkatársaknak lehetőségük nyílt találkozni és töltekezni ahhoz, hogy az elkövetkező évi munka is elszántan és jó hangulatban folyjék.

 

Szombati-Gille Tamás