dsc_0026

Bihari diákok karácsonyi köszöntője a püspöki palotában

Hagyományos pásztorjátékkal köszöntötték Böcskei László római katolikus megyéspüspököt a bihari Gáspár András Iskola diákjai 2017. december 19-én. A SzékelyKapukZöldKapuk civilizációs versenyfelhívásra jelentkezve részesei lehettünk egy a határokon átívelő projektnek, melynek elsődleges célja a karácsonyi örömhír hirdetése, a népi hagyományok felelevenítése és őrzése. A tizenegy fős diákcsoport a betlehemezés hagyományának megfelelően adományokat is gyűjtött, melyeket humanitárius célokra továbbított.

 

A tájszólásos, népi humorban gazdag, de lelki töltöttségű gondolatokkal is rendelkező jelenet a régi idők betlehemezését próbálta visszacsenni a mai modern kor asztalára. A tréfálkozó pásztorok, az örömhírt hirdető angyalok, a betlehemvivők és a furulyaszó felidézték a több mint 2000 éves történet pillanatait.

 

A főpásztor az előadás után kiemelte a műsorban elhangzott Juhász Gyula vers részletét, mintegy útravalóul:

A kis Jézuska itt van a közelben,

Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,

s ne csak így decemberben. ”

Megtisztelőnek éreztük, hogy a kis pásztorjátékkal az impozáns püspöki palotában kívánhattunk áldott ünnepet a megyés püspöknek és az ott jelenlévőknek. Szívünkbe fogadtuk s kívánjuk mindenkinek, hogy Higgyünk rendületlen, S ne csak így decemberben!

 

Csorba Krisztina