4_gyertya_1-1

Negyedik adventi gyertyaláng

Néhány órával karácsony ünnepe előtt, 2017. december 23-án, a Székesegyház előtti téren Böcskei László megyés püspök jelenlétében fellobbant az adventi koszorún a negyedik gyertya lángja. A szertartást a nagyvárad-újvárosi családos csoport készítette elő.

 

Pék Sándor esperes-plébános beszédében arra hívta fel a figyelmet: a bibliakutatók szerint Lukács, Mária prizmáján keresztül ábrázolja, írja le Jézus születéstörténetét, Máté pedig Józsefet szemléli, és az ő látásán, útján keresztül halljuk tőle a születéstörténetet. Az egyik, a lelki és családi életre egyaránt vonatkozó igazság, hogy a kontroll végső soron nem a mi kezünkben van. József ezt éli meg. Van egy helyzet: a jegyese gyermeket vár, ő pedig kontrollálni akarja ezt a helyzetet, mert megoldás kell, holott Isten egészen mást akar.

 

 

Másik ilyen fontos igazság, hogy nem vagyok elég önmagam számára, az életem beteljesítéséhez nem vagyok elég. József ezt éli meg, akárcsak mi itt, a földi utunkon, mert szükségünk van Istenre, emberre, szeretetre. A harmadik igazság, hogy a nagy dolgok, azok történnek. József tenni akar, de az igazi ajándékok, a lényeges dolgok mindig történnek, a lelki, a családi és a közösségi életben egyaránt. Az üzenetcsokor csúcsa pedig, hogy az engedés és az elengedés egy szent tér, ahová Isten vezette Józsefet.

 

Forrás: erdon.ro

 

KÉPEK